Vikingen op Newfoundland

'Leif Erikson ontdekt Amerika'

Schilderij van Hans Dahl (1849 – 1937), publiek domein.

Vikingen waren precies 1.000 jaar geleden al in Noord-Amerika

Dat Columbus niet de eerste Europeaan was die het Amerikaanse continent bereikte, was al jaren bekend. De Vikingen bereikten Noord-Amerika namelijk al eeuwen daarvoor. Wanneer precies was echter tot nu toe niet duidelijk. Een internationaal team van wetenschappers heeft dit raadsel nu opgelost. Uit hun onderzoek bleek namelijk dat de Vikingen precies 1.000 jaar geleden, in 1021, al op het Canadese eiland Newfoundland aanwezig waren.

Hoe is dit onderzocht?

Het onderzoek, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature, richtte zich op de archeologische vindplaats L'Anse aux Meadows op Newfoundland. Dit is, afgezien van de vondsten op Groenland, de enige Vikingnederzetting die ooit op het Noord-Amerikaanse continent gevonden is. Hier vonden de onderzoekers stukken hout, die duidelijk gekapt waren met een ijzeren bijl. IJzer werd destijds nog niet door de inheemse bevolking gebruikt, dus het moet wel een bijl van een Viking geweest zijn.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


L'Anse aux Meadows

Een miniatuurmodel van de nederzetting van L'Anse aux Meadows

Torbenbrinker via Wikimedia Commons.



In totaal zijn er drie stukken hout onderzocht. Het is bekend dat in het jaar 992 een enorme zonnestorm (een explosie op het oppervlak van de zon waarbij grote hoeveelheden elektrisch geladen deeltjes vrijkomen) heeft plaatsgevonden, die een duidelijk radioactief teken heeft achtergelaten in de jaarringen van het volgende jaar. “De opvallende toename in radioactiviteit die tussen 992 en 993 optrad, is waargenomen in archieven van jaarringen over de hele wereld”, verklaart hoofdonderzoeker Michael Dee in een persbericht. Nadat ze de jaarring met de verhoogde radioactiviteit ontdekt hadden, hoefden de onderzoekers alleen nog de jaarringen richting de buitenkant van het hout te tellen. Zo kon het team precies aflezen dat het hout in 1021 bewerkt is.

Het vroegste wetenschappelijke bewijs

Hoe vaak de Vikingen op expedities naar Noord-Amerika zijn gegaan en hoe lang ze er zijn gebleven, is nog steeds niet duidelijk. Waarschijnlijk was dit echter niet lang. Archeologische sporen wijzen erop dat L'Anse aux Meadows slechts enkele decennia bewoond is geweest.  

IJslandse sagen vermelden eerdere datums voor de aanwezigheid van Vikingen in Noord-Amerika, maar 1021 is nu het vroegste jaar waarvoor hard wetenschappelijk bewijs bestaat. De sagen - die vaak ook fantasievolle elementen bevatten - zijn namelijk begonnen als mondelinge overleveringen en later pas op schrift gesteld. Daardoor beschouwen historici ze dan ook als niet erg betrouwbaar.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen