Viking scheepsgraf opgegraven Zweden

Archeologen leggen het paardenskelet in een van de graven bloot. 

Arkeologerna

Twee Vikinggraven gevonden in Zweden

In Uppsala in Zweden zijn twee scheepsgraven van zo’n 1000 jaar oud gevonden. Het gaat om twee bijzonder zeldzame vondsten. Er zijn slechts tien van zulke graven bekend in heel Zweden. Helemaal opmerkelijk was dat een van de twee graven nog vrijwel onaangeroerd was.

De vondst van twee scheepsgraven midden in het centrum van Uppsala was een grote verrassing voor de archeologen. Vorig jaar, tijdens een regulier archeologisch onderzoek naar een kelder uit de zestiende eeuw, werden onder het gewelf resten van twee scheepsgraven ontdekt. Omdat in de winterperiode niet gewerkt kon worden, werd het onderzoek in het voorjaar van 2019 voortgezet, met spectaculaire resultaten.

Onaangetast scheepsgraf

Onder de kelder lagen twee scheepsgraven, waarvan er een beschadigd was geraakt tijdens de aanleg van de kelder in de zestiende eeuw. In het onaangetaste graf lag een schip met in het achterschip het lichaam van een man. Elders in het schip lagen de resten van een paard en van een hond die met de overledene moesten vergezellen in het hiernamaals. Ook werden persoonlijke eigendommen van de man, aangetroffen in het schip. Zo lag er in het schip een wapenuitrusting, compleet met zwaard, schild en speer, maar ook een rijkversierde kam.

Onderzoek met nieuwste technieken

Scheepsgraven waren deel van de grafcultuur in de vikingperiode. Hoewel het gebruikelijk was om de doden te cremeren, werden sommigen hooggeplaatsten samen met hun rijkdommen in hun schip begraven. Dat zoiets slechts zelden gebeurde, blijkt uit het feit dat er tot nu toe in heel Zweden slechts 10 van dit soort begravingen bekend zijn. Dat er nu een ongeschonden scheepsgraf is gevonden, is dus een buitenkansje voor de archeologen. Die verheugen zich erop om het graf nu met de nieuwste technieken te onderzoeken en te documenteren. De archeologen hopen dat dankzij zulk modern onderzoek er nieuwe informatie over zulke scheepsgraven naar boven kan komen.

Bron en afbeeldingen:

Arkeologerna: Two rare Viking boat burials uncovered in Sweden 

Meer lezen