Bijzondere inscripties opgegraven

Bijzondere slijpsteen uit Vikingtijd opgegraven in Oslo

Bijzondere inscripties opgegravenIn de Noorse hoofdstad Oslo stuitten archeologen op een slijpsteen uit de Viking tijd. Op zich niet zo'n hele bijzondere vondst, ware het niet dat de slijpsteen merkwaarde inscripties bevat.

Zeldzame slijpsteen opgegraven

Tijdens een opgraving in het oude deel van Oslo stuitte een archeoloog op een stukje gepolijste leisteen, waarschijnlijk een stuk van een slijpsteen uit de middeleeuwen . Toen het steentje beter bestudeerd werd, bleken er runen in gekrast te zijn. Dat maakte de vondst een stuk merkwaardiger. Er zijn maar weinig middeleeuwse slijpstenen met runen in Noorwegen gevonden.

Merkwaardige inscripties

Het valt echter niet mee om de runen te ontcijferen. De archeologen herkenden de tekens voor de letters æ, r, k, n, a, maar zijn er nog niet uit wat die letterreeks betekent. Archeologen van het Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) hebben verschillende suggesties gedaan over de betekenis van de letters, maar er staat nog niks vast.

Bijzondere inscripties opgegraven

Wat betekenen de runen?

Het zou kunnen dat de runen een fout gespelde naam vormen. Ook zijn de woorden 'bang', 'lelijk' en 'pijn' geopperd. Wat volgens de archeologen wel duidelijk is, is dat het geen geoefende hand was, die de inscripties maakte.

Onhandige schrijver

Daarmee versterkt deze vondst de theorie dat de kunst van het runenschrift in het middeleeuwse Noorwegen wijd verspreid was, maar dat veel mensen dat runenschrift maar matig beheersten. Veel mensen hadden een zekere basiskennis van het schrift, maar misten de routine en finesses om het schrift echt onder de knie te krijgen. Daardoor zouden ze runen in spiegelbeeld geschreven hebben, en andere spelfoutjes gemaakt hebben.

Wat denkt het publiek?

Omdat het aantal mogelijke verklaringen voor de mysterieuze inscripties zo groot is, hebben de archeologen in hun blog (tekst is in het Noors) het publiek opgeroepen om met meer mogelijke verklaringen te komen.

Bron: 

Niku.no

Afbeeldingen: 

Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU)

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's