Vikingnederzetting gevonden

Vikingen zouden hebben aangelegd in Canada

Pixabay

Verloren vikingnederzetting gevonden in Canada?

Waar ligt de viking-nederzetting Hóp? Dat vragen archeologen zich al jaren af. Maar het ziet er naar uit dat het raadsel wordt opgelost. De afgelopen jaren hebben veel wetenschappers op basis van verhalen en archeologisch veldwerk verschillende mogelijke locaties van de nederzetting bepaald. Volgens hen zou de nederzetting in Canada liggen. Om precies te zijn: in New Brunswick, aan de noordoostkust van Canada. Nog preciezer: in de baai van Miramichi-Chaleur.

Archeologische studie en oude viking-verhalen

Dat zegt de Canadese archeologe Birgitta Wallace tegen wetenschapswebsite Live Science . Wallace baseert haar bevindingen op een combinatie van archeologisch onderzoek, en het bestuderen van oude verslagen. De nederzetting Hóp komt in veel verslagen voor. In die verslagen wordt gesproken over bewoners die in kano's van dierenhuiden voeren, enorme hoeveelheden zalm die in het gebied rondzwommen en de aanwezigheid wilde druiven.

Overeenkomsten met oude reisverhalen

Uit archeologisch onderzoek blijkt dat er in de tijd dat de Vikingen zich in Noord Amerika vestigden, inderdaad grote hoeveelheden zalm in het gebied waren. De beschreven vegetatie kwam echter alleen in New Brunswick voor en niet in andere gebieden waar de vikingen mogelijk voet op Amerikaanse bodem hebben gezet. Om het plaatje compleet te maken, zou het Mi'kmaq-volk kano's van dierenhuiden hebben gebruikt.

Tijdelijke nederzettingen

Wallace plaatst wel een kleine kanttekening. Hóp zou niet de naam van de nederzetting zijn, maar van een groter gebied waar meerdere tijdelijke nederzettingen gelegen zouden hebben. Hóp was daarmee een gebied waarin de vikingen 's zomers tijdelijke kampementen vestigden, om als het weer slechter werd, weer terug te keren naar hun uitvalsbases op Groenland. Dat maakt het volgens Wallace ook lastig om helemaal vast te leggen waar de vikingen aan land gingen. Van hun tijdelijke bebouwing en hun activiteiten daar, zouden weinig overblijfselen zijn. Gereedschappen en andere handige zaken, gingen mee terug naar Groenland.

Bron:

LiveScience

Afbeelding: 

Pixabay

Meer lezen