Geen foto

Opgegraven Vikingmunten blijken waardevolle schat

De munten werden in Furness gevonden en blijken duizenden ponden waard te zijn.In april dit jaar werd er door een metaal detector een collectie van 92 zilveren munten en artefacten ontdekt in Furness in Groot-Brittannië. Op woensdag 31 augustus werd deze vondst officieel als schat verklaard, nadat de munten samen op een waarde van tienduizenden ponden werd geschat.

Het is de meest waardevolle Viking schat die ooit is gevonden in Furness. Zodra een officiële taxatie van het British Museum gedaan is, zal een museum de collectie over kunnen nemen voor het aanzienlijke bedrag. Sabine Skae, curator bij het Dock Museum in Furness, kan niet wachten tot de schat terugkeert naar Furness.

“Het British Museum heeft gezegd dat ze de schat erg graag hier naartoe willen laten komen,” aldus Skae. “Het is een erg grote horde en het zet Furness op de archeologische kaart.”

Een vondst wordt pas als schat gezien als het aan de volgende criteria voldoet: er moet meer dan één voorwerp zijn, het moet meer dan 300 jaar oud zijn en het moet uit minstens 10 procent goud, zilver of waardevol steen bestaan. Gezien het feit dat de 92 munten meer dan 1.000 jaar oud zijn en elk voor 91 tot 95 procent uit zilver bestaan, wordt het dus als schat beschouwd.

Experts geloven dat de zilveren objecten in de grond terecht zijn gekomen rond 955 na Christus, toen de Vikingen vaste voet in het noorden van Engeland hadden gezet.

Bron: North West Evening Mail

Meer lezen

Thema's