Geen foto

Zonnesteen uit Vikinglegende bestaat misschien toch

Het kristal heeft bijzondere lichtpolarisatie kenmerken.Een Vikinglegende beschrijft een gloeiende ‘zonnesteen’ die de positie van de zon aangeeft als je hem in de lucht houdt, zelfs op een bewolkte dag. Onderzoekers geloven nu dat die steen daadwerkelijk bestaan heeft, na experimenten uitgevoerd te hebben met een soortgelijke steen die dertig jaar geleden door archeologen werd gevonden.

Het betreft een doorzichtige kristalsoort gemaakt uit gekristalliseerd calciumcarbonaat. Het kristal wordt ook wel IJslands spaat genoemd. Zeevaarders zouden het kristal gebruikt kunnen hebben om duizenden kilometers te navigeren op bewolkte dagen.

Dr. Guy Ropars van de universiteit van Rennes zegt dat ‘een precisie van een paar graden bereikt kon worden’ met de gevonden steen, zelfs als de zon al achter de horizon hing. Ropars en zijn team geloven ook dat de Vikingen misschien op die wijze al in Noord-Amerika konden komen, vele jaren voordat Cristopher Columbus de ontdekking van de Nieuwe Wereld deed.

Het kristal werd dertig jaar geleden gevonden in het wrak van een Brits schip aan de kust van Alderney, het meest noordelijke Kanaaleiland. Het schip is in 1592 gezonken, vier jaar voordat de Spaanse Armada werd verslagen. 

Vikinglegende

De Vikinglegende spreekt over een bewolkte en besneeuwde dag waarop koning Olaf advies vroeg aan Sigurd over de positie van de zon. Om Sigurds advies te bevestigen, greep Olaf ‘een zonnesteen, keek naar de lucht en zag waar het licht vandaan kwam, waarna hij gokte waar de onzichtbare zon zich bevond’.

Het kristal kan de positie van de zon weergeven door middel van polarisatie van het licht aan de hemel. Veel dieren, zoals bijen, gebruiken polarisatie als navigatiewijze. Zonnestralen buigen door de polarisatie af, waardoor de positie van de zon zelfs af te leiden is als het hemellichaam al onder is gegaan.

“De Alderney ontdekking opent nieuwe wegen, omdat het erg waarschijnlijk is dat we meer van zulke kristallen zullen vinden in andere scheepwrakken of op andere archeologische sites aan de kustlijn, zoals de recent ontdekte Vikingnederzetting in Ierland,” aldus de onderzoekers. Ze doelen op de sporen van een Vikinghoofdstad die onlangs in het Ierse dorp Annagassan gevonden zijn. Lees daarover hier meer.  Meer weten over de zonnesteen? Kijk dan hier.

Bron: Telegraph

Meer lezen