Tehuacán el Viejo

Tehuacán el Viejo.

Mauricio Galvez Rosalez - INAH.

Twee precolumbiaanse tempels ontdekt in Mexico

Archeologen van het Mexicaanse Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) hebben twee tempels afkomstig van het precolumbiaanse Popoloca-volk ontdekt. De vondst werd gedaan bij de archeologische vindplaats Tehuacán el Viejo, wat van ca. 1000 tot 1456 n.Chr. als belangrijk politiek en religieus centrum van de Popoloca diende. Hoewel slechts 12% van de twee bouwwerken tot nu toe opgegraven is, hebben de archeologen wel al kunnen vaststellen aan welke goden de tempels gewijd zijn.

Wie waren de Popoloca?

‘Popoloca’ is de Azteekse benaming voor een volk dat zichzelf Nwiga noemde. De term Popoloca werd in de Azteekse Nahuatl-taal gebruikt voor alle volkeren die niet een dialect van het Nahuatl spraken. Deze naam heeft een betekenis vergelijkbaar met het woord ‘barbaar’ zoals de Grieken en Romeinen het woord gebruikten (een vreemdeling die niet te verstaan is). De Popoloca, die leefden in de huidige Zuid-Mexicaanse staten Oaxaca en Puebla, waren echter een belangrijke regionale macht, tot ze in 1456 onderworpen werden door de Azteken.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Belangrijk religieus centrum

Tehuacán el Viejo ontstond rond 900 n.Chr. en groeide uit tot een belangrijke stad, die in de periode 1.000 - 1.456 zijn hoogtijdagen beleefde. De beschermgod van de stad heette Xipe-Totec, wat vertaald kan worden als ‘onze heer de gevilde’. Xipe-Totec was god van het leven, de dood, wederopstanding, landbouw en de seizoenen. Tehuacán el Viejo vormde het centrum van de cult van deze macabere god, die vaak werd afgebeeld met een tweede huid, van een gevild mens. Geregeld lieten de Popoloca daarom slaven levend villen, ter verering van hun beschermgod.

Xipe Totec

Xipe-Totec, afgebeeld met een tweede huid.

Publiek domein.

Wat is er gevonden?

Een van de nieuw ontdekte tempels is toegewijd aan Xipe-Totec en bestaat uit een stenen piramidevormig bouwwerk en een altaar. De andere tempel is toegewijd aan Ehecatl, god van de wind. Ehecatl werd gezien als een aspect van de "Gevederde Slang"-god Quetzalcoatl, die door de Azteken als belangrijkste god werd gezien. Daarom wordt Ehecatl ook wel Ehecatl-Quetzalcoatl genoemd.

Quetzalcoatl-Ehecatl

Quetzalcoatl-Ehecatl.

Publiek domein.

Verdere details of foto’s van de twee tempels heeft de INAH helaas nog niet vrijgegeven. Waarschijnlijk omdat de opgravingen zich nog in een vroeg stadium bevinden. Het is dan ook nog niet duidelijk wanneer de tempels te bezichtigen zijn voor publiek.

Bronnen: Britannica, Heritage Daily, INAH, Wikipedia (1) (2). 


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? JA GRAAG!


Meer lezen