Barnsteen

Enkele van de gevonden sieraden

Ministerie van Wetenschap en Hogere Educatie van de Russische Federatie

Sieraden in Russisch graf wijzen op prehistorisch handelsnetwerk

Een archeologisch team van de Staatsuniversiteit van Petrozavodsk heeft een uniek graf van ca. 5.400 jaar oud gevonden aan de oevers van het Onegameer, in Karelië (Noordwest-Rusland). In het graf lagen talloze barnstenen sieraden en vuurstenen messen en pijlpunten. Barnstenen sieraden zijn in de regio nog niet eerder aangetroffen in graven uit deze periode, maar wel in de Baltische regio. Hierom vermoeden de archeologen dat ze het lichaam van een prehistorische handelaar hebben gevonden.

Duidelijk een hoge status

“Een man met duidelijk een hoge sociale status ligt hier begraven,” liet Alexander Zhulnikov, de leider van het archeologisch team, weten in een persbericht. “Tijdens de opgraving zijn er ongeveer 140 barnstenen sieraden gevonden van Baltische oorsprong.” Deze sieraden werden waarschijnlijk vastgenaaid aan een leren hoes die het lichaam bedekte. Door de sieraden te vergelijken met soortgelijke barnstenen voorwerpen - gevonden in de Baltische regio - is het graf gedateerd op ca. 3400 voor Christus. Dit plaatst het in de kopertijd, een overgangsperiode tussen de steen- en bronstijd.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Barnsteen

Enkele barnstenen knopen, zoals ze aangetroffen werden

Ministerie van Wetenschap en Hogere Educatie van de Russische FederatieWat is barnsteen?

Barnsteen is een fossiele hars die afkomstig is van naaldbomen. Dit product wordt vooral gewonnen in de Baltische regio, aangezien dit gebied de grootste barnsteen-afzetting ter wereld bevat. Deze afzetting ontstond zo’n 44 miljoen jaar geleden. Baltisch barnsteen werd gewaardeerd om zijn kleur en natuurlijke schoonheid.

Bewijs voor een handelsnetwerk?

Al sinds de steentijd begroeven mensen in Karelië, de regio waar het graf gevonden is, hun doden op dezelfde plek als hun voorouders. Zo ontstonden er grote begraafplaatsen. Het recent gevonden graf is echter van één individu, zonder dat er andere lichamen omheen begraven zijn. “Het is mogelijk dat een handelaar uit het Oostzeegebied in het graf werd begraven, die de westelijke oever van het Onegameer bezocht om, in ruil voor barnsteen, leistenen gereedschap te kopen.” aldus Zhulnikov. In de buurt van het graf zijn namelijk aanwijzingen gevonden dat hier rond dezelfde periode leistenen gereedschap werd geproduceerd. Dit suggereert dat de volkeren van Karelië en het Baltische gebied al in de kopertijd met elkaar in contact stonden en zelfs een primitief handelsnetwerk onderhielden.

Bron: Staatsuniversiteit van Petrozavodsk.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen