Skellet

Eén van de gevonden skelletten (van een volwassene)

Uppdrag Arkeologi

Vroegchristelijk vikinggraf van ongeboren tweeling ontdekt

In het Zweedse plaats Sigtuna, vlakbij Stockholm, zijn zeven 1.000 jaar oude Vikinggraven ondekt. Daarbij zijn de skeletten van vier volwassenen en vier kinderen opgegraven. Twee van deze kinderen hadden een identieke leeftijd op het moment van sterven, waardoor archeologen vermoeden dat het hier een tweeling betreft. Ook menen de onderzoekers dat de Vikingen begraven zijn op een traditioneel vroegchristelijke manier. Het gaat dus om Vikingen die zich ongewoon vroeg tot het christendom bekeerd hebben. In dit deel van Zweden werden de meeste mensen destijds namelijk nog gecremeerd.

Een christelijk karakter

“Het christelijke karakter van de onderzochte graven is duidelijk te zien aan de manier waarop ze aangelegd zijn,” vertelt Johan Runer in een interview met Live Science. Runer is projectmanager bij Uppdrag arkeologi, het archeologische onderzoeksbureau verantwoordelijk voor de opgravingen. De meeste skeletten lagen op hun rug begraven met hun gezicht richting het oosten. Ook zijn er in een aantal graven houtskooldeeltjes gevonden en deels verbrande kisten. Dit duidt erop dat er vuur gebruikt is tijdens de begrafenisrituelen . “Zulke fenomenen zijn redelijk veelvoorkomend bij graven uit de christelijke Vikingtijd,” aldus Runer.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Een derde aanwijzing dat het hier waarschijnlijk vroegchristelijke graven betreft is het feit dat er op vier van hen steenhopen zijn aangetroffen, waarvan er één een steenkist vormt. Een steenkist is een grafvorm waarbij stenen in een rechthoekige vorm om het lichaam worden gelegd. Volgens Runer was ook deze tradities gebruikelijk onder vroegchristelijke Vikingen.

Steenkist

Een grafvorm die bekend staat als 'steenkist'

Uppdrag Arkeologi


Kerstening van Zweden

Ongeveer tussen de 9de en 12de eeuw werd Zweden gekerstend, in eerste instantie door buitenlandse bisschoppen en missionarissen uit het zuiden, later ook door Zweedse koningen en missionarissen zelf. Dit was een moeizaam en geleidelijk proces, aangezien het land dunbevolkt was en veel gemeenschappen op moeilijk te bereiken plekken leefden. Ook hadden Scandinavische koningen over het algemeen niet genoeg macht om het christelijke geloof onder dreiging van geweld op te leggen. Ze moesten daarom in eerste instantie compromissen sluiten met hun heidense onderdanen. De eerste christelijke Zweedse koning, Olaf II van Zweden, regeerde van ca. 995 tot 1022. De graven bij Sigtuna komen ongeveer uit deze periode, al moet de precieze datering nog bekendgemaakt worden.

Ongeboren tweeling

“In één van de graven lagen twee zuigelingen met precies dezelfde leeftijd.” aldus Runer. Hij vermoedt daarom dat “dit graf het tragische resultaat bevat van een miskraam van een tweeling.”

Verder is er een leren riem met een ijzeren en bladzilveren gesp gevonden, evenals een versierde haarkam en zilveren munten. Het leggen van een zilveren munt in de mond van een overledenen was ook een vroegchristelijk gebruik in Scandinavië.

Bronnen: Grantshala News, Live Science, Wikipedia.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen