Vikingstof

Textiel uit de Vikingtijd

Technisch-natuurwetenschappelijke Universiteit van Noorwegen (NTNU)

Textiel uit Vikingtijd: “zo zeldzaam, dat je bijna niet kan geloven dat het echt is”

Archeologen van de Technisch-natuurwetenschappelijke Universiteit van Noorwegen hebben geweven stoffen gevonden uit de Vikingtijd (ca. 790 – 1100 n.Chr.) met borduurwerk erop. “Het vinden van geborduurde stof uit de Vikingtijd is zo zeldzaam, dat je bijna niet kan geloven dat het echt is.” verklaart archeoloog Ruth Iren Øien in een interview met Norwegian SciTech News.

Het bruine hoopje stof ziet er misschien niet erg bijzonder uit, maar voor de Noorse archeologen is het zowat zijn gewicht in goud waard. Øien: “[Archeologen] die werken met textiel zijn al blij als ze een lapje stof van 1 bij 1 centimeter vinden. In dit geval hebben we het over een lapje van 11 [vierkante] centimeter. Het bijkomende borduurwerk is compleet uniek.”

Ongewone grafheuvel

Het textiel is gevonden in het graf van een vrouw in de buurt van het plaatsje Hestnes, in het zuiden van Noorwegen. Het lichaam is tussen 850 en 950 n.Chr in een houten grafkamer begraven, die zich bevindt in een langwerpige grafheuvel. Dit soort grafheuvels zijn typerend voor Centraal-Noorwegen, maar ongewoon in Zuid-Noorwegen.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Andere voorwerpen

Bij het graf troffen de archeologen nog diverse andere voorwerpen aan, waaronder een wolkam, spinklos (onderdeel van een spinnewiel), sikkel, ruim 180 glazen kraaltjes en nog twee andere broches zonder textiel erop. De voorwerpen doen vermoeden dat het hier gaat om iemand die met textiel werkte.

Wat voor kleren waren het?

“We stellen ons voor dat de vrouw begraven is in een overgooier jurk, vastgezet met verschillende broches. Hieronder droeg ze waarschijnlijk een hemd van linnen of fijne wol. Over haar schouders droeg ze vermoedelijk een cape met daarop decoratief borduurwerk.” aldus Øien.

Vervolgonderzoek

De archeologen gaan ook proberen de kleuren van de verschillende stoffen te achterhalen, maar dat wordt geen gemakkelijke opgave. Textiel werd in deze tijd namelijk gekleurd met plantaardig materiaal, zonder het gebruik van chemicaliën. De meeste, zo niet alle, kleurstoffen zijn daarom in de loop der jaren weggelekt in de grond.

Vanwege de goede staat waarin de stoffen bewaard zijn gebleven, zal met isotopenonderzoek waarschijnlijk wel te achterhalen zijn waar ze vandaan komen. Isotopen zijn atomen van hetzelfde element. Welke isotopen je aantreft in textiel is deels afhankelijk van het dieet van het dier waarvan de stof afkomstig is. Op deze manier kan dus achterhaald worden of het stoffen zijn van lokale dieren, of dat het geïmporteerd is.

Bron: Norwegian SciTech News


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen