Prehistorische schilderingen Kroatie

De sporen van een grotschildering van een bizon. 

Aitor Ruiz-Redondo

Prehistorische grotschilderingen gevonden op de Balkan

Een internationaal team van archeologen heeft op de Balkan prehistorische grotschilderingen gevonden. Het is voor het eerst dat er op de Balkan rotsschilderingen gevonden zijn. Naar schatting zijn de schilderingen zo’n 34.000 jaar oud.

Romaualdova pećina in Kroatië

De eerste sporen van de schilderingen werden al in 2010 aangetroffen in de grot Romualdova pećina in de Kroatische regio Istrië. In een diep deel van de grot, troffen de onderzoekers resten van rode kleurstoffen aan. Reden voor een vervolgonderzoek. Een internationaal team ging op onderzoek uit om te kijken of de resten inderdaad rotsschilderingen waren en zo ja, wat de archeologische context daarvan was.

Grotschilderingen van geiten

Bij dat onderzoek werden meerdere schilderingen geïdentificeerd. Het gaat om afbeeldingen van geiten (ibex) een bizon en antropomorfe figuren. In de grot werden rondom de schilderingen ook voorwerpen gevonden: stukken houtskool, stenen gereedschap en een soort okerkrijt. De gevonden voorwerpen zijn onderzocht en gedateerd, waarbij is vastgesteld dat ze ongeveer 17.000 jaar oud zijn, maar van de schilderingen wordt geschat dat ze nog veel ouder zijn. De archeologen schatten dat die tussen de 31.000 en 34.000 jaar oud zijn. Om de leeftijd van de schilderingen beter vast te stellen, wordt de grot nog verder onderzocht. De resultaten van het onderzoek tot dusverre zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Antiquity.

Eerste paleolitische schilderingen op de Balkan

De schilderingen zijn bijzonder. Het zijn de eerste bekende schilderingen die op de Balkan gevonden zijn. Wel zijn eerder paleolitische graveringen en inscripties gevonden in een grot bij het plaatsje Badanj in Bosnië-Herzegovina. Volgens de archeologen kan de vondst belangrijke nieuwe inzichten geven in de cultuur van paleolitische grotschilderingen in zuid-Europa.

Bron:

University of Southampton: Archaeologists identify first prehistoric figurative cave art in Balkans

Meer lezen