37.000 oude grotschildering laat vulkaanuitbarsting zien

Een mysterieuze tekening in de Chauvet-Pont D’Arc grot is wellicht de oudste afbeelding en de vroegste vermelding van een vulkaanuitbarsting. De vulkanen zijn dichtbij de grot gelokaliseerd. Erupties vonden er 19.000 tot 43.000 jaar geleden plaats.

De jagers en verzamelaars van destijds waren getuige van een stromboliaanse eruptie. Lava sproeide zo’n 200 meter hoog de lucht in. De plek waar de grot en de schilderingen zijn getroffen, was een perfecte schuilplaats. Vanaf de grot konden de jagers en verzamelaars de vulkanen zien uitbarsten.

Oudst gevonden bewijs

Als het onderzoeksteam, onder leiding van geoloog Sebastien Nomade, gelijk heeft dan is deze afbeelding de oudst gevonden tekening en de oudste vermelding van een vulkaanuitbarsting. Eerder werd er een 8.600 jaar oude grotschildering gevonden in Turkije en er werd in 79 na Christus gerapporteerd over de uitbarsting van de Vesuvius.

Chauvet grot

De Chauvet grot werd in 1994 ontdekt en is zo’n 400 meter lang. Het is opvallend dat het eerste gedeelte van de grottekeningen bevat die voornamelijk rood zijn, terwijl het tweede gedeelte zwarte of gegraveerde afbeeldingen bevat. Er werden zo’n 30.000 jaar geleden vooral dieren getekend. Aangezien deze reeks de oudst gevonden grotschilderingen zijn, wordt dit gezien als één van de belangrijkste prehistorische ontdekkingen. In 2014 werd de grot op de UNESCO-werelderfgoedlijst gezet.

Bronnen

www.experienceardeche.com

www.bradshawfoundation.com

www.metmuseum.org

archaeologicalnews.tumblr.com

www.nature.com

Afbeelding

Wikimedia

Meer lezen
Tijdvakken
Landen