De Spaanse grot Altamira barst van de beroemde rotstekeningen

Onderzoek naar één van de oudste rotsschilderingen in Spanje

De Spaanse grot Altamira barst van de beroemde rotstekeningen

Spaanse archeologen onderzochten een aantal tekeningen uit de grot Altamira in de Noord-Spaanse regio Cantabrië. Het gaat om vier rotsschilderingen die nog niet waren ontdekt. 

De rotsschilderingen horen bij de oudste prehistorische kunstwerken ter wereld. Drie tekeningen zijn volgens de onderzoekers minstens 20.000 jaar oud. Eén tekening wordt zelfs 30.000 jaar oud geschat. Daarmee geldt deze tekening als één van de oudste bekende grottekeningen. Het onderzoek van de archeologen  van het Prehistorisch museum in Cantabrië, moet meer duidelijkheid verschaffen over de betekenis van de schilderingen.

Onderzoeksmethode

De archeologen pasten bij hun onderzoek moderne beeldtechnieken  toe. Ze gebruikten een 3D laser scan waarmee volgens Roberto Ontañón, één van de onderzoekers, op het oog onzichtbare tekeningen worden onderzocht. Volgens de onderzoeker is deze methode ook efficiënt omdat het kleuren kan opspeuren die buiten het visuele spectrum van de mens liggen.

Prehistorische ontdekkingen Altamira

Dat er in Cantabrië menselijke bewoning was in de prehistorie, is al lange tijd bekend. De Noord-Spaanse regio staat bekend om de vele grotten, waarvan de 270 meter lange Altamira één van de bekendste is. Deze grot telt ruim honderdvijftig rotstekeningen. In de Altamira werden in 1879 de beroemde bizon tekeningen ontdekt, die door archeologen minstens 16.000 jaar oud werden geschat. De mogelijk oudste ontdekking uit de regio zijn rotstekeningen die volgens archeologen 40.000 jaar oud zijn.

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Altamira

Bronnen:

ibtimes.co.uk/spanish researchers discover 30000 year old cave paintings

Spain.info.nl: Cantabrië

Toerismeinspanje.es: Altamira

Historiek.net: Spaanse grotschilderingen oudste ter wereld

Meer lezen

Tijdvakken

Landen