Opmerkelijk: Kelten verbogen wapens van verslagen vijanden

Een deel van de vondst.

LWL-Archäologie für Westfalen / Hermann Menne

Opmerkelijk: Kelten verbogen wapens van verslagen vijanden

Op de Wilzenberg in Noordrijn-Westfalen hebben Duitse archeologen met een metaaldetector een wapenarsenaal uit de ijzertijd gevonden. Het gaat hier om een van de grootste vondsten uit de ijzertijd in West-Duitsland; men vond zo’n 100 voorwerpen, waaronder vele wapens. Maar de wapens waren allemaal omgebogen. De omgebogen wapens zeggen iets over hoe Keltische stammen uit de ijzertijd met het wapenarsenaal van verslagen tegenstanders omgingen.

Fort

De voorwerpen werden gevonden op de Wilzenberg in Noord Rijn-Westfalen. Deze berg van 658 meter hoog werd in de ijzertijd frequent bezocht, van zo’n 300 jaar v.Chr. tot aan het begin van de jaartelling. In de jaren 50 werden er bovenop de Wilzenberg muren van een fort ontdekt. Het fort was opgebouwd uit steen, hout en aarde. Bij het fort werden er twee zwaarden uit de ijzertijd gevonden. Opmerkelijk was dat de zwaarden omgebogen waren. Bovendien waren ze gedraaid om twee speer- en lanspunten, die eveneens omgebogen waren. Vanaf 2018 zocht de lokale archeoloog Manuel Zeiler daarom twee jaar lang met een metaaldetector naar meer vondsten. En met succes: hij vond zo’n 100 voorwerpen uit de tijd van de Kelten.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


100 voorwerpen

Onder de voorwerpen waren veel met opzet omgebogen wapens, zoals zwaarden en speer- en lanspunten. Maar daarnaast trof men hier ook gereedschap, gespen, drie zilveren munten, bronzen sieraden, en een bot uit een onderbeen aan. Ook werd er een uniek soort bit voor paarden gevonden, dat onderdeel was van een strijdwagen. Dit specifieke bit stelde de berijder in staat om snel en effectief te sturen, was van groot belang was tijdens de strijd.

De wapens zijn opvallend dicht onder de oppervlakte gevonden. Dit wijst er volgens de onderzoekers op dat de wapens op de grond van de berg tentoongesteld werden. In de eeuwen daarna zijn ze simpelweg in de grond gezakt.

Overwinnaars

Uit Frans onderzoek blijkt dat de Kelten in Bretagne destijds ook het wapentuig van hun overwonnen vijanden ombogen en tentoonstelden. Dit wijst erop dat dit gebruik in de ijzertijd wijdverbreid was onder de Keltische stammen.

Volgens de onderzoekers hebben er één of meerdere gevechten in de streek rond de Wilzenberg plaatsgevonden en brachten de overwinnaars de omgebogen wapens naar de top van de heuvel om ze daar tentoon te stellen. Omdat de wapens nog niet precies gedateerd zijn, zijn ze er niet zeker van of het om een of meerdere gevechten gaat. Het is mogelijk dat er over een periode meerdere veldslagen hebben plaatsgevonden waarvan de wapens elke keer naar de top van de berg werden gebracht.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


 

Meer lezen