Keltische god had ook al een matje

De voorkant van het beeldje

National Trust, Oxford Archaeology East, James Fairbairn

De oude Kelten: snorren en matjes

Een bijna 2.000 jaar oud beeldje van een Keltische god uit Romeins Brittannië (43-410 n.Chr.) werpt nieuw licht op uiterlijkheden en symboliek uit die tijd. Na een grondige reiniging, toonde het figuurtje namelijk een aantal interessante details, zoals een snor, een ketting en zijn kapsel. En wat bleek? De Keltische god droeg een matje!

Het beeldje werd al in 2018 gevonden bij opgravingen op het landgoed Wimpole in Cambridgeshire, Engeland. Hierbij troffen archeologen een Romeinse nederzetting aan, met ongeveer 300 metalen voorwerpen, zoals munten en militaire uitrustingen. Maar dit beeldje is verreweg het meest fascinerend.

Het koperen beeldje van ongeveer 5 centimeter dateert uit de eerste eeuw na Christus. Hoogstwaarschijnlijk behoorde het toe de eerste inwoners van Romeins Brittannië. Het diende waarschijnlijk als handvat van een spatel, die werd gebruikt voor het mengen van medicijnen of wax. In eerste instantie dachten onderzoekers dat het de Keltische god van de vruchtbaarheid Cernunnos voorstelde, maar na verdere analyse van het beeldje blijkt het een andere, onbekende Keltische god.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Indrukwekkende details

Grondige reiniging van het beeldje bracht een aantal details aan het licht. Zo droeg deze god een minuscule snor en houdt hij een rond sieraad vast dat in die tijd als ketting werd gedragen. Mogelijk heeft daarin nog een decoratie gezeten. Zijn kapsel is kort aan de voorkant en lang (maar netjes) aan de achterkant. Het heeft hierdoor veel weg van het matje dat wij tegenwoordig kennen.

Uiterlijkheden en symboliek

De vondst geeft zo een uniek inkijkje in de uiterlijkheden en symboliek in de Keltisch-Romeinse tijd. Volgens de onderzoekers staat de ketting voor status. In hoeverre dit beeldje iets zegt over de populariteit van deze haarstijl in Keltisch-Romeins Brittannië is echter niet met zekerheid te zeggen. Misschien geeft het beeld enkel weer hoe zij hun goden zagen en in het bijzonder deze god.

Romeins Brittannië

Tijdens de Romeinse bezetting van Brittannië vermengde de Keltische religie zich op sommige vlakken met de Romeinse godsdienst. Dat is ook te zien aan dit beeldje. Het is waarschijnlijk van Romeins handwerk, maar heeft bijvoorbeeld de karakteristieke ovale ogen van de Keltische goden.

Bronnen: National Trust, Live Science


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


 

Meer lezen