Mysterieuze sarcofaag geopend, dit zat er in

Begin juli 2018 troffen archeologen een mysterieuze sarcofaag aan in het Egyptische Alexandrië. De sarcofaag was niet alleen bijzonder groot, maar hij was ook nog verzegeld. Wat er in zat, was een raadsel, ook omdat de sarcofaag zelf geen inscripties of andere aanknopingspunten had. Daarom besloten archeologen de sarcofaag te openen.

Mysterieuze sarcofaag

De vondst van de sarcofaag deed een hoop stof opwaaien op internet. Enerzijds waren er een hoop grappen. De vondst van een verzegelde, zwarte sarcofaag deed velen denken aan het scenario van The Mummy, maar anderen hadden een iets wetenschappelijkere benadering. Er zijn imdders theorieën dat Alexander de Grote in Alexandrië begraven zou liggen. Zou het vermiste graf van de Macedonische leider dan eindelijk terecht zijn?

Drie skeletten

Beide kampen kregen echter ongelijk. Toen de sarcofaag open ging, bleek die te zijn gevuld met rioolwater dat was doorgesijpeld. In de smurrie dobberden drie skeletten. Van wie de drie skeletten zijn, is echter nog onbekend. Archeologen vermoeden dat het gaat om drie krijgers, maar verder onderzoek moet nog uitwijzen om wie het ging en hoe zij aan hun einde kwamen. Dat het gaat om een zeer hooggeplaatst figuur, Alexander de Grote bijvoorbeeld, is volgens de archeologen onwaarschijnlijk, omdat de sarcofaag van geen enkele inscriptie is voorzien. Ook moet de sarcofaag nog worden gedateerd. Het Alexandria National Museum gaat het onderzoek uitvoeren.

Bronnen:

Afbeelding:

Meer lezen