Merovingisch grafveld België

De Durme in de omgeving van Elversele

Willemdd from nl [GFDL or CC-BY-SA-3.0 ], via Wikimedia Commons

Merovingisch grafveld opgegraven in België

In België, bij Elversele, zijn 47 Merovingische graven ontdekt. Een bijzondere vondst voor Vlaanderen.

De graven liggen in het stroomgebied van de Durme, een zijrivier van de Schelde. Dat is al sinds de Romeinse tijd bewoond, bleek uit een onderzoek in 2017. Bij een nieuw onderzoek werden de 47 graven gevonden in een grafveld van 32 bij 18 meter. In het grafveld werden 47 graven gevonden, met grafgiften.

Graven uit de zevende eeuw

Op basis van die grafgiften kon het grafveld worden gedateerd op de zevende eeuw. Daarnaast werden ook sierraden, amuletten en resten van wapens gevonden. Veel van de voorwerpen waren ernstig aangetast door het hoge zuurgehalte van de zandgrond, dankzij röntgenonderzoek konden de archeologen achterhalen wat ze precies hadden gevonden. Van de lichamen in de graven kon alleen nog de zogeheten lijkschaduw worden gevonden.

Onderzoek naar Merovingische grafcultuur

Het gebeurt niet vaak dat in België grafvelden uit deze tijd worden opgegraven. De Universiteit van Gent en de Vrije Universiteit Brussel grijpen daarom de kans om uitgebreid vervolgonderzoek te doen. Daarbij zal worden gekeken naar de grafrituelen van de vroegmiddeleeuwse bewoners van Vlaanderen.

Bron:

Persbericht Sigmaplan 

Afbeelding:

Willemdd from nl [GFDL or CC-BY-SA-3.0 ], via Wikimedia Commons

Meer lezen