Merovingisch grafveld in Veldhoven gevonden

Deze week werd bekend dat archeologen verder gaan graven op een Merovingisch grafveld dat in de plaats Veldhoven werd gevonden. Tijdens het archeologisch onderzoek voor de nieuwe woonwijk Huysackers in 2016, werd het grafveld ontdekt. Het zou dateren uit de periode 675-725 n.Chr. Specialisten en studenten van de Universiteit Leiden beginnen deze maand aan het de opgravingen.

Eerdere vondsten Veldhoven

Al sinds oktober 2016 worden er opgravingen in Veldhoven gedaan. Zo werden onder andere sporen van bewoning gevonden, die dateren uit de midden bronstijd (1500 v.Chr.) tot aan de late Middeleeuwen (1300 n.Chr.). Ook werden grafheuvels gevonden in het dorp Oerle, dat bij de gemeente Veldhoven hoort. De bewoningssporen bestaan vooral uit grondsporen van tientallen boerderijen, schuren, waterputten en oude zandwegen. Ook werden grondsporen gevonden van aardewerk, steen en hout. De opgravingen zijn toen tijdelijk stil gelegd en afgedekt voor een later tijdstip.

Nieuw familiegrafveld

Het grafveld waar nu onderzoek naar wordt gedaan, bevat 21 graven, die ooit zijn aangelegd op een erf van een Merovingische boerderij. In de graven bevinden zich vermoedelijk ook de lichamen van de overleden bewoners van de boerderij; een soort familiegrafveld. De oudste graven zijn waarschijnlijk zogenoemde ‘kamergraven’, waarin de grafkist in een grotere ondergrondse kamer is geplaatst. De wat nieuwere graven zijn vooral kisten die in een grafkuil zijn gelegd. De overledenen kregen vaak persoonlijke giften mee. Zo hebben de mannen krijgersuitrustingen met zwaarden en schilden in hun graf liggen, en vrouwen en kinderen hadden vaak kralensnoeren of hangers.

Merovingisch grafveld

De Merovingische tijd loopt van 450 tot 725 n.Chr. en de naam van de stam komt van koning Merovech. Koning Clovis is de belangrijkste naam uit de Merovingische dynastie en hij wist een groot deel van het huidige Nederland, België, Frankrijk en Duitsland te veroveren. In de jaren ’70 werden al eens twee Merovingische grafvelden gevonden in Veldhoven; een op de plek van het zwembad D’n Ekkerman en een bij de parkeerplaats Oeienbosch.

De opgravingen zijn live te volgen via een livestream. Daar wordt elk uur een foto gemaakt van de vorderingen van de opgraving. Een tot twee keer per week geven de archeologen een rondleiding. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente Veldhoven.  

Bronnen:

Veldhoven.nl: Opgravingen grafveld
Ed.nl: Grafveld Veldhoven

Afbeelding:

Wikipedia.org: CC BY-SA 3.0

Meer lezen
Landen