Publieksopgraving Katwijk

Vondsten wassen bij een opgraving

Pixabay

Doe mee met onderzoek naar Merovingisch Katwijk

Hoeveel mensen woonden er in de vroege middeleeuwen in wat nu de wijk Zanderij in Katwijk is? In de Zanderij is een nieuwbouwwijk verschenen, maar tussen de nieuwe huizen is nog ruimte voor een opgraving. En jij kan bij die opgraving helpen!

Merovingische bebouwing bij Katwijk

Op de plek van wat nu de nieuwbouwwijk Zanderij bij Katwijk is, werd in 2010 een proefsleuvenonderzoek gedaan. daarbij werden verschillende sporen van boerenerven uit de Merovingische periode (500-900 na Christus) gevonden. Inmiddels is een groot deel van het gebied volgebouwd, maar op een van de plekken in de nieuwbouwwijk die nog niet is volgebouwd, liggen nog resten van zo'n boerderij onder de grond. Vrijwilligers van AWN Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie gaan die boerderij opgraven.

Wat moet je doen tijdens de opgraving?

Van maandag 24 september tot vrijdag 19 oktober 2018 kunnen ze daarbij de hulp van het publiek goed gebruiken. Er moet namelijk veel gebeuren: van het afschaven van het opgravingsvlak tot het meten en fotograferen van grondsporen en het wassen en registreren van vondsten.

Iedereen met interesse in archeologie kan daarbij helpen, het maakt daarbij niet uit of je al ervaring hebt met het doen van opgravingen of niet. De mensen van AWN begeleiden je bij het werk en zorgen ervoor dat alles goed gaat. Ook zorgen zij voor gereedschap en andere materialen.

Mee opgraven?

Wil je meehelpen? Dan moet je je wel even aanmelden. Je kan kiezen of je een dagdeel meedoet, of de hele dag. Een overzicht voor beschikbare data en dagdelen, en een link om je in te schrijven vind je hier.  Wees er snel bij, want het aantal beschikbare plekken is beperkt!

Meer lezen
Tijdvakken
Landen