Leidse archeoloog ontdekt nubisch paardengraf

Het paardenskelet verkeerde in goede staat

Sarah Schrader/Universiteit Leiden

Leidse archeoloog ontdekt 3000 jaar oud paardengraf in Soedan

Een archeoloog van de Universiteit Leiden is op een Nubisch paardengraf gestuit in Soedan. Eigenlijk deden de archeologen onderzoek naar een aantal menselijke graven, maar stuitten toen op een ritueel begraven paard. Extra bijzonder: het graf en het skelet verkeerden in een uitzonderlijk goede staat.

Grafgiften

De vondst werd gedaan bij Tombos, waar onderzoek werd gedaan naar een begraafplaats. Het gevonden paardengraf is het enige graf van een dier dat op de opgravingssite is gevonden. Bij het paard lagen ook verschillende grafgiften. Het bit dat bij het leidsel hoorde, lag ook in het graf. Dat bleek een van de oudste stukken ijzer dat ooit in Afrika is gevonden te zijn. De grafgiften zijn volgens de archeologen een andere aanwijzing dat het om een bijzonder graf gaat.

Lijkwade

Bij het lichaam werd ook een lap stof gevonden. Dat is volgens de archeologen waarschijnlijk een lijkwade voor het paard geweest. De combinatie van de bijzondere locatie van het graf en de rijke grafgiften, geven aan dat de Nubiërs misschien zelfs emotionele waarde hechtten aan hun dieren. Er zijn meer voorbeelden bekend Nubische paardengraven. Dit graf is echter anderhalve eeuw ouder dan graven die eerder zijn gevonden.

Bron en foto: Sarah Schrader/Universiteit Leiden

Meer lezen