Bijzonder graf in Soedan biedt nieuwe visie over opkomst Nubische farao’s

In een middenklasse tombe net ten oosten van de Nijl in laat een vrouw een glimp zien van hoe twee beschavingen elkaar ontmoetten, samengingen en een nieuwe faraodynastie vormden. Archeologen van de Amerikaanse universiteiten Santa Barbara en Purdue menen dankzij de opgraving van het graf in Soedan meer te weten te komen over de vermenging van de Egyptische en Nubische cultuur.

Schoolvoorbeeld van culturele verwevenheid

De onderzoekers Stuart Tyson Smith en Michele Buzon noemen de begrafenis van de vrouw in Tombos (in het huidige Soedan) een perfect voorbeeld van hoe twee culturen met elkaar versmelt raken en assimileren. De tombe van de vrouw was Egyptisch, maar ze was in Nubische stijl begraven: geplaatst in een gebogen positie op haar zij liggend op een bed. Verder droeg ze rond haar nek amuletten van de Egyptische god Bes, de beschermer van huishoudens. De vrouw zelf was ook Nubisch volgens Buzon, die dat vastgesteld heeft aan de hand van schedelmetingen.

Individuele keuze achter veranderingen

Volgens Smith biedt de opgraving een genuanceerder beeld van het samengaan van de Egyptische en Nubische cultuur en hoe individuele keuzes een drijfveer waren voor dit soort etnische en culturele verandering. Ook geeft het een duidelijker beeld van hoe het voor Nubische farao’s mogelijk was om de macht over te nemen in Egypte door culturele aanpassing. Over individuele keuze zegt Smith verder: “Het is niet simpelweg een mash up van de twee culturen waarbij je een nieuwe consistente hybride cultuur krijgt. Er lijkt veel individuele keuze te zijn – of je wel of geen Nubisch bed of een Egyptische kist wilt, of dat je een Egyptisch amulet wilt in plaats van Nubische juwelen.”

Culturele verwevenheid: een krachtige drijfveer

Smith en Buzons werk zorgt ook voor vraagtekens over de gangbare theorieën van de dynamiek van verovering. De graven van Tombos laten volgens Smith juist zien dat het “oude model”, namelijk het idee dat de Egyptenaren simpelweg hun wil oplegeden aan de Nubiërs, niet een correcte uitleg is. Wat de opgravingen laten zien is dat juist culturele verwevenheid een veel krachtigere drijfveer was achter het vormen van beide culturen. Gemengde huwelijken en cultureel pluralisme in het koloniale Nubië zorgden voor de opkomst van een nieuwe identiteit en de ontwikkeling van de Nubische farao’s.

Bronnen:

www.archaeology.org

www.news.ucsb.edu

Afbeelding:

Nubische farao's, via Wikimedia

Meer lezen
Tijdvakken
Landen
Thema's