Geen foto

Verloren tempel teruggevonden in Soedan

Resten van Meroë, de oude hoofdstad van Koesj.Tsjechische archeologen hebben tijdens een expeditie een oude tempel teruggevonden uit de Koesj periode nabij het dorpje Vad Bon Naga in Soedan. Het tempelcomplex was waargenomen door Europeaanse reizigers in het begin van de 19e eeuw. Woestijnzand had het bouwsel sindsdien bedekt en lange tijd verhuld.

Het Koesj Koninkrijk bestond van de 4e eeuw voor Christus tot de 4e eeuw na Christus. Op de plek waar de tempel is gevonden, bevond zich een van de grootste steden van de regio, genaamd Arabikeleb. Eerder al hadden de Tsjechische archeologen een paleis gevonden dat toebehoorde aan de koningin Amanishakheto, die regeerde van 10 voor Christus tot 1 na Christus.

Het werk van de Tsjechen past in een lange traditie van Tsjechisch onderzoek naar de resten van oude beschavingen in de vallei van de Nijl. Ook zijn de Tsjechen bezig met het bouwen van een watersysteem om de armoedige bevolking van vers water te voorzien.

Koesj was een bloeiend koninkrijk dat zijn grote welvaart te danken had aan de ijzerindustrie en de overzeese handel met India en China over de Indische Oceaan. Metaalwerkers uit de Koesj beschaving behoorden tot een van de meest kundige van de wereld. De vondst is een welkome toevoeging aan de archeologische kennis van deze Afrikaanse beschaving.

Bron: Archeology Daily

Meer lezen
Tijdvakken
Landen