Gouden ringen opgegraven Ierland

De vier gouden voorwerpen die zijn gevonden. 

© National Museum of Ireland

Ierse boer graaft goud uit de Bronstijd op

In het Ierse Donegal zijn vier gouden artefacten gevonden. Op dit moment zijn de voorwerpen in het bezit van het Nationale Museum van Ierland. Experts van het museum schatten dat het goud uit de bronstijd dateert, of mogelijk zelfs ouder.

Nietsvermoedende boer

Een lokale boer, genaamd Norman Whiterow, vond de artefacten op 23 juni jl., toen hij een greppel aan het graven was op zijn land. In eerste instantie had hij geen idee wat voor voorwerpen het precies waren, door de dikke laag klei was het zelfs moeilijk om te bepalen of het ging om goud of koper. Daarom bewaarde hij ze maar zolang in zijn keuken. Een paar dagen later liet de boer de voorwerpen aan een bevriende juwelier zien, die hem aanraadde om de vondst bij het Donegal County Museum te melden. Diens medewerkers hebben de vondst opgehaald en vanwege haar archeologische significantie op hun beurt weer overgedragen aan het Nationale Museum van Ierland.

Verder onderzoek

Hoewel de voorwerpen veel weg hebben van armbanden, bestaat het vermoeden dat het hier gaat om een soort betaalmiddel. De komende maanden zullen experts van het Nationale Museum verdere analyse over de artefacten en hun vindplaats verrichten, in de hoop meer weet over de aard van de voorwerpen te verkrijgen. Na afronding van de eerste onderzoeken, worden de vondst voor het publiek tentoon gesteld.

Bronnen:

Afbeelding:

Meer lezen