Utrechtse Heuvelrug hulp bij archeologische onderzoek vanuit huis

Mensen worden gevraagd om vanuit hun eigen huis mee te helpen bij archeologisch onderzoek op de Utrechtse Heuvelrug.

Pixabay

Help archeologen vanuit huis!

Voor de archeologie liefhebbers biedt zich deze week een hele mooie mogelijkheid aan. De Universiteit van Leiden en verschillende erfgoedorganisaties zijn namelijk op zoek naar mensen die vanuit hun eigen huis willen meehelpen bij archeologisch onderzoek op de Utrechtse Heuvelrug.

Burgerwetenschap

Dit zogeheten ‘burgerwetenschap’ is geen nieuw fenomeen. Vorig jaar al deden archeologen en onderzoekers een beroep op de ‘gewone man’ om mee te helpen bij opgravingen op de Veluwe. Dit project had veel succes. Ruim 2000 vrijwilligers meldden zich vorig jaar aan om mee te zoeken, wat onder meer tot de ontdekking van honderden nieuwe grafheuvels leidde.

Het project wordt nu toegepast op de Utrechtse Heuvelrug. Vorig jaar is hier door verschillende archeologen al begonnen met onderzoek naar grafheuvels. Nu mogen deelnemers ook vanuit huis meezoeken. Dit doet men aan de hand van gedetailleerde hoogtekaarten van de website van Erfgoed Gezocht. Om de kwaliteit van het onderzoek te waarborgen zal elke afzonderlijke kaart door 30 mensen bekeken kunnen worden.

Zoektocht naar meer grafheuvels

Archeologen hopen op deze manier meer te kunnen vinden, omdat er simpelweg niet genoeg archeologen in ons land zijn om alles te onderzoeken en te ontdekken. In een artikel van de NOS sprak projectleider Eva Kapteijn daarnaast de hoop uit dat dit project mensen ook wat bewuster maakt van de geschiedenis van het landschap. Met die bewustwording hoopt de organisatie dat er minder rigoureus wordt ingegrepen in het landschap,  waardoor er minder archeologie verloren gaat.

Al met al lijkt dit een perfecte manier om de zware weken van thuisisolatie voorlopig nog wel even door te komen.

Meer lezen