Scheepswrakken opsporen makkelijker door satellieten

Satellieten worden het nieuwe hulpwerktuig van archeologen. Hierdoor zouden miljoenen scheepswrakken gevonden kunnen worden. Een mooie bijkomstigheid is dat dit een relatief goedkope onderzoeksmethode is om oude gezonken schepen te vinden.

De Belgische geoloog Matthias Baeye is verbonden aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en deed onderzoek naar deze innovatieve manier om scheepswrakken op te sporen.

Pluimen van scheepswrakken

Baeye legt in zijn onderzoek uit dat wrakken SPM signalen afgeven (Suspended Particulate Matter). De lineaire sedimentaire pluimen van de scheepsdeeltjes, die relatief ondiep liggen, kunnen tot ongeveer 4 kilometer ver reiken en ontstaan voornamelijk tijdens vloed of een sterke stroming.  Die pluimen kunnen dan weer opgespoord worden door hoge kleurresolutie satellieten zoals de Landsat-8 van NASA. De data die Landsat-8 vrijgeeft is zelfs gratis te verkrijgen.

SPM

De wetenschappers die het onderzoek leidden, analyseerden vier scheepswrakken nabij de haven van Zeebrugge. Hierbij is ontdekt dat de dieper gelegen boten waarschijnlijk lastiger op te sporen zijn via de SPM-methode. Alsnog is het satellietsysteem van groot belang en kan het archeologen helpen om oude wrakken te vinden. Bovendien is deze manier van onderzoek een stuk goedkoper dan eerder ontdekte systemen, waardoor schepen sneller gevonden kunnen worden.

Benieuwd hoe zo'n satellietbeeld er uitziet? Kijk dan hier.

Bronnen:

news.discovery.com

www.naturalsciences.be

Meer lezen