Op Kroondomein Het Loo in Vaassen liggen ongeveer 150 grafheuvels.

Onderzoek naar grafheuvels Vaassen

Op Kroondomein Het Loo in Vaassen liggen ongeveer 150 grafheuvels.Archeologen willen erachter te komen hoe een rij grafheuvels in het Gelderse Vaassen is ontstaan, meldt Omroep Gelderland. De heuvels stammen uit de prehistorie.

De vijftig grafheuvels bevinden zich op Kroondomein Het Loo in Vaassen. De heuvels liggen in een lange rij van circa zes kilometer en strekken zich uit tot Epe. Om meer te weten te komen over de cultuur van de Prehistorische bewoners, wordt het gebied rondom deze heuvels tot 2019 onderzocht. Op Kroondomein Het Loo zijn ongeveer 150 grafheuvels te vinden.

Ontstaan van grafheuvels in Nederland

Grafheuvels behoren tot de oudste Nederlandse landschapselementen. Ze werden vanaf circa 5000 v.c, tijdens de jonge Steentijd tot de ijzertijd gebouwd. Meestal lagen er meerdere overledenen onder één heuvel. De afmetingen van de grafheuvels verschilden flink en waren vaak ook afhankelijk van de maatschappelijke positie van de overledene. Nederland telt in totaal ongeveer 1700 grafheuvels. Vijfhonderd daarvan liggen op de Veluwe. Vlakbij Arnhem ligt de grootste grafheuvel van Noord-West Europa.

Expositie

Kasteel Cannenburgh in Vaassen heeft een expositie georganiseerd waarbij bezoekers veel te weten kunnen komen over de Gelderse grafheuvels. Het kasteel werkt samen met de Gemeente Epe en het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Een deel van de collectie is normaal gesproken niet te zien  voor het publiek.

 

 

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Grafheuvel

Bronnen:

Meer lezen
Tijdvakken
Landen