Groot archeologisch onderzoek gestart in Tiel

In Tiel in Gelderland is vandaag een groot archeologisch onderzoek gestart op bedrijventerrein Medel. Vijf archeologische bedrijven, wetenschappers en tientallen vrijwilligers krijgen uiterlijk tot 1 november 2017 tijd om archeologisch onderzoek te doen.

Gebied van 80 hectare

Bedrijventerrein Medel wordt uitgebreid, maar voordat de uitbreiding van start gaat, mogen archeologen het gebied ter grootte van 80 hectare onderzoeken. Eerder is uit vooronderzoek gebleken dat het gaat om een historisch gebied. Tijdens het vooronderzoek zijn namelijk negen vindplekken geconstateerd. Van de negen plekken worden vier plekken de komende tijd opgegraven.

Sporen uit veel historische periodes

De uitbreiding van het industrieterrein biedt een uitgelezen kans om het gebied te onderzoeken. Uit het vooronderzoek kwam naar boven dat in het gebied sporen zijn achtergelaten uit vrijwel alle (pre)historische periodes. Bijzonder in het onderzoek is een dorp uit de steentijd, dat tot een van de oudste plekken uit de regio behoort. Archeologen hopen meer te weten te komen over de overgang van de mens als jager en verzamelaar naar boer. Daarnaast wordt er de komende periode ook gegraven naar een dorp uit de bronstijd, Romeinse tijd, ijzertijd en de middeleeuwen. Bijzonder aan al deze historische  plekken is dat deze tegelijkertijd in een groot onderzoek onder de loep worden genomen.

Bronnen
Persbericht Bedrijventerrein Medel 

Meer lezen