Brons Gannat

Sieraden, bijlkoppen en ander bronzen gereedschap

C. Frésillon, CNRS, Laboratoire TRACES-Université de Toulouse Jean Jaurès, Photothèque CNRS

Franse schat uit de bronstijd waarschijnlijk als offer begraven

Bij het Franse plaatsje Gannat even ten westen van Vichy hebben archeologen honderden voorwerpen uit de bronstijd gevonden, waaronder gereedschap, bijlen en armbanden. De vondsten werden gedaan tijdens opgravingen van een ca. 3.000 jaar oude versterkte nederzetting. Gezien de manier waarop veel van de voorwerpen begraven zijn, vermoeden de archeologen dat ze hier te maken hebben met rituele offers.

Sind 2019 voert het archeologisch team onder leiding van Pierre-Yves Milcent opgravingen uit bij Gannat. Dit leidde in 2020 al tot de vondst van twee aardewerken potten, tot de rand toe gevuld met verschillende bronzen voorwerpen. Beide potten waren op dezelfde manier gevuld, met sieraden op de bodem en wapens bovenop. Hierom vermoedde men destijds al dat het ging om overblijfselen van een speciaal ritueel, waarbij de voorwerpen als rituele offers begraven werden.

Brons

Bronzen sieraden in bijna geheel intact aardewerk

F. Bordas, Laboratoire TRACES-Université de Toulouse Jean JaurèsARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Recente ontdekking

In augustus 2021 zijn er twee nieuwe verzamelingen bronzen voorwerpen gevonden. Eén van deze twee collecties omvatte gereedschap, wapens en sieraden. Deze voorwerpen waren in een pot begraven, op een vergelijkbare manier als de vondst uit 2020. De andere verzameling bestond uit bronzen bijlen, die allemaal op dezelfde manier in een kuil begraven waren. De nieuwe vondsten stellen de archeologen in staat om hun vermoedens van 2020 te verifiëren.

De late bronstijd

De nederzetting bij Gannat is rond ongeveer 800 voor Christus gesticht, waarmee hij uit de late bronstijd stamt. Volgens de archeologen bestonden er destijds in het huidige Frankrijk veel versterkte nederzettingen, al waren er weinig zo groot als die bij Gannat - zo’n 30 hectare. Na de recente vondst geldt de nederzetting bij Gannat nu ook als grootste bron van bronzen voorwerpen in Frankrijk.

“Deze ontdekking, met intacte artefacten, is uitzonderlijk,” aldus Pierre-Yves Milcent. “Het [deze vondst] stelt ons namelijk in staat om beter te begrijpen hoe en waarom deze voorwerpen begraven zijn. Het zouden offers kunnen zijn zoals die vaak in Griekenland worden gevonden. Offers die zijn begraven tijdens de stichting of het verlaten van de nederzetting, om bescherming van de goden te verkrijgen.” 

Bronnen: Arkeonews, PCRBJ


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen