Het gevonden goud.
Universiteit van Tübingen
Gouden artefact uit vroege bronstijd gevonden in Zuidwest-Duitsland
Archeologen van de Universiteit van Tübingen hebben het oudste gouden artefact opgegraven dat ooit in Zuidwest-Duitsland gevonden is. Het gaat om een 3.800 jaar oud klosje gouddraad, gevonden in het graf van een vrouw uit de vroege bronstijd.
Uit een analyse van het goud blijkt dat het waarschijnlijk afkomstig is uit Cornwall, in het zuidwesten van Engeland. Volgens de archeologen is dit een ongewoon oud bewijs voor het bestaan van handelsnetwerken van luxegoederen. Zeker voor Zuidwest-Duitsland, waar vrijwel nooit edelmetalen uit de vroege bronstijd worden gevonden.
Hoge status
De vrouw waarbij het goud is gevonden, was begraven in een foetushouding richting het zuiden. Dit is gebruikelijk voor graven uit deze regio en periode. Uit een koolstofdatering bleek dat ze begraven is tussen 1850 en 1700 voor Christus. De archeologen vermoeden dat ze van hoge status was en het gouddraad als haarversiering droeg.
ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!
Goudsamenstelling
Het gouden klosje bevatte ook ongeveer 20% zilver, een krappe 2% koper en sporen van platina en tin. Hiermee is het sieraad samengesteld op een manier die typerend is voor goudstukken gevonden in Engelse rivieren, met name de Carnonrivier in Cornwall. Dit is bijzonder, aangezien gevonden Europees gouden objecten uit de vroege bronstijd vrijwel exclusief uit het zuiden en oosten van Europa afkomstig zijn.
De vondst ondersteunt de theorie dat West-Europese volkeren in de loop van het tweede millennium voor Christus geleidelijk aan meer invloed kregen over Centraal-Europa.
Bron: Universiteit van Tübingen