Unieke graftombe uit de bronstijd ontdekt in Ierland

De baai van het schiereiland Dingle in Ierland

Afbeelding van EMersinger via pixabay

Unieke graftombe uit de bronstijd ontdekt in Ierland

In het zuidwesten van Ierland is een unieke graftombe uit de bronstijd (2000-500 v.Chr.) ontdekt. De tombe werd gevonden tijdens werkzaamheden op een boerenland op het schiereiland Dingle. Binnen in de tombe lagen menselijke skeletresten en een ongewoon ovaalvormige steen. Archeologen schatten dat de tombe tussen de 2.500 en 4.500 jaar oud is. Maar het is nog te vroeg in het onderzoek om het exact te zeggen.

Gegevens

De graftombe is een zogeheten kamergraf. Het heeft een stenen fundering, rechtopstaande stenen eromheen en een stenen plaat sluit het graf van boven af. Er zit ook een bijkamer aan de voorkant van de tombe. Binnen in het kamergraf troffen archeologen van Ireland's National Museum menselijke skeletresten uit de bronstijd aan. Deze liggen inmiddels in een laboratorium om te worden onderzocht. Datering van de menselijke resten kan ook de leeftijd van de graftombe uitwijzen. In de tombe lag een ovaalvormige steen naast de begraven persoon. Een dergelijkse steen is nog niet eerder in Ierse kamergraven gevonden. De steen lijkt gepolijst, maar onderzoekers weten nog niet wat voor betekenis de steen had.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Uniek

Tijdens de bronstijd woonde het Klokbekervolk in Ierland. Zij kwamen waarschijnlijk uit het westen van Europa. Zij bouwden hun graftombes gericht op het westen en zuidwesten. Volgens onderzoekers kan dit te maken hebben met de zon- of maanstanden. Er zijn veel andere graftombes en monumenten uit de bronstijd gevonden in dit gebied, maar de net ontdekte tombe heeft een andere vorm dan andere kamergraven. Deze tombe ligt echter nog half begraven, dus het is nog te vroeg om iets te zeggen over de daadwerkelijke vorm van het graf. De archeologen sluiten niet uit dat de graftombe ouder is dan de bronstijd.

Om plundering van de graftombe te voorkomen wordt niet bekend gemaakt waar de tombe precies ligt.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Meer lezen