USS Abner Read

USS Abner Read (DD-526), 1943

US Navy [Public domain], via Wikimedia Commons

Achtersteven Amerikaans oorlogsschip teruggevonden bij Alaska

Amerikaanse onderwaterarcheologen hebben voor de kust van een eilandengroep bij Alaska de achtersteven van het oorlogsschip USS Abner Read teruggevonden. Daarmee is volgens de Amerikanen het zeemansgraf van 71 zeelieden teruggevonden, maar ook een stuk van een opmerkelijk en vergeten verhaal uit de Tweede Wereldoorlog.

De USS Abner Read was voer in augustus 1943 tijdens de Tweede in het noorden van de Grote Oceaan op zoek naar Japanse duikboten in de buurt van Alaska, toen het schip werd getroffen door een enorme explosie, waarschijnlijk veroorzaakt door een zeemijn. De explosie blies de achtersteven van het schip en 71 zeelieden verdwenen met de achtersteven in de golven. De overlevenden wisten wonder boven wonder het schip desondanks drijvend te houden en zwaar gehavend werd het schip teruggesleept naar de haven.

Meer onderzoek naar strijd tijdens de Tweede Wereldoorlog

De strijd in het noorden van de Grote Oceaan raakte echter in de vergetelheid bij het grote publiek, waardoor de zoektocht naar het zeemansgraf van de omgekomen bemanningsleden lang op zich liet wachten. In de zomer van 2018 ging een team gesponsord door het National Oceanic and Atmospheric Adminstration (NOAA) op zoek naar de resten van dit vergeten slagveld. Want hoewel er diverse bronnen zijn die vertellen van de strijd op de eilanden van de Aleoeten, is er weinig bekend van de felle strijd die op zee gevoerd werd. Bij die strijd gingen bij beide partijen veel schepen en vliegtuigen verloren, die ergens op de bodem van oceaan liggen. Daarmee is dit onderzoek nog slechts het begin van een veel groter onderzoek naar deze episode van de Tweede Wereldoorlog.

Volgens de NOAA heeft dat niet alleen te maken met het feit dat de strijd om de afgelegen eilanden relatief onbekend is gebleven. Dankzij nieuwe sonar-technieken, zijn er veel meer mogelijkheden om het onderzoek in dit afgelegen deel van de oceaan goed uit te voeren. 

Het lot van de USS Abner Read

Al een paar maanden na de explosie was de USS Abner Read weer gerepareerd en koos het schip het ruime sop in de strijd tegen Japan. In de nasleep van de Slag in de Golf van Leyte, werd het schip getroffen door een kamikaze-aanval, waardoor het schip alsnog zonk op 1 november 1944.

Bron: 

Afbeelding:

Meer lezen