USS Lexington opgedoken

Onderzoekers herkenden het schip aan de naamplaat

Paul G. Allen

Gezonken vliegdekschip uit Tweede Wereldoorlog teruggevonden

De Amerikaanse miljardair Paul Allen heeft de USS Lexington teruggevonden. De Microsoft-oprichter vond het wrak zo'n 800 kilometer van de kust van Australië. Bij het wrak zijn ook de resten van vliegtuigen die de USS Lexington aan boor had, teruggevonden.

USS Lexington in de slag om de Koraalzee

Het vliegdekschip zonk na de Slag in de Koraalzee in 1942. Dat was de eerste grote zeeslag waarbij vliegdekschepen werden ingezet. Tijdens de slag werd de USS in brand geschoten, waarna de Amerikaanse Marine besloot het schip te laten zinken.

Het schip werd herkend door een onderwaterrobot die vanaf Allens onderzoeksschip R/V Petrel te water was gelaten. De robot bracht een naambord van het schip in beeld, waarmee vast werd gesteld dat het inderdaad om de USS Lexington gaat.

In en rond het wrak werden ook een aantal vliegtuigen die de USS Lexington aan boord had, terugevonden. Opvallend was dat de beschilderingen op de vliegtuigen op veel plekken nog in tact waren. Op filmbeelden  die het onderzoeksteam maakte, zijn de verschillende vliegtuigen goed te zien. 

Onderwateronderzoek

Paul Allen staat bekend om zijn passie voor materieel uit de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft met zijn schip R/V Petrel al eerder expedities georganiseerd om scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog op te zoeken, onder andere het schip USS Ward, dat de eerste Amerikaanse schoten van de Tweede Wereldoorlog afvuurde, vlak voor de grote Japanse aanval op Pearl Harbor. Ook vond hij naar verluid de Japanse Musashi terug, een van de grootste slagschepen van de oorlog. 

Bron:

paulallen.com

Afbeelding: 

USS Lexington in brand. Foto By U.S. Navy [Public domain], via Wikimedia Commons 

Fotoserie: Credit to Paul G. Allen

Meer lezen