Geen foto

Zilverschat ontdekt in Zweeds oorlogsschip Mars

In het Zweedse oorlogsschip Mars is een zilverschat gevonden. Tijdens een duik naar het legendarische Zweedse oorlogsschip Mars, dat vorig jaar nabij het eiland Öland in de Oostzee werd gevonden, is er een groot aantal zilveren munten uit de 16e eeuw gevonden. De munten verkeren in uitstekende conditie.

“De munten zijn in uitstekende conditie en zijn van enorme historische waarde, vooral gezien het feit ze onderwater zijn gevonden,” aldus een vertegenwoordiger van Ocean Discovery/Deep Sea Productions, de duikorganisatie die het scheepswrak heeft gevonden.

Volgens de duikers stammen de munten uit de tijd van koning Erik XIV van Zweden, die van 1560 tot 1568 over Zweden heerste. De Mars was het grootste oorlogsschip onder het bevel van Erik XIV. Het schip had een lengte van 48 meter, was bewapend met 107 kanonnen en er konden ruim 800 man aan boord. De Mars ging in 1564 voor het eerst van wal en zonk nog in hetzelfde jaar tijdens een gevecht met de Denen.

Het schip zonk ergens tussen de Zweedse eilanden Öland en Gotland. Er is jaren naar gezocht, tot een team duikers het wrak in augustus 2011 vonden. Volgens Andreas Olsson, hoofdarcheoloog van de Royal Swedish Maritime museum, is de Mars de ‘missende link’ in de tijdsloop van historische schepenbouw.

Bron: The Local

Meer lezen
Tijdvakken
Landen