slagschip

-

-

Grootste slagschip uit Tweede Wereldoorlog gevonden door Microsoft-oprichter

Paul Allen, miljardair en medeoprichter van Microsoft, zegt dat hij en een team van onderzoekers het wrak van het Japanse slagschip Musashi gevonden hebben. Dit was het grootste en zwaarste slagschip van de Tweede Wereldoorlog.

Musashi & Yamato

Allen zocht de afgelopen acht jaar in zijn vrije tijd naar het wrak van de Musashi, dat op 24 oktober 1944 zonk door toedoen van de Amerikanen. Japan was al ver voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog begonnen met de bouw van twee reusachtige slagschepen, de Musashi en de Yamato. Met de enorme vuurkracht van de twee schepen hoopten de Japanners de heerschappij in de Grote Oceaan te veroveren. Zij hadden echter buiten de nieuwe Amerikaanse vliegdekschepen gerekend, die tijdens een slag in de golf van Leyte het schip tot zinken brachten.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Zwaar geschut

De Musashi mat zo’n 263 meter en woog 72.800 ton wanneer hij volledig geladen was. Daarnaast was het slagschip uitgerust met meer dan honderd boordkanonnen, waaronder het zwaarste geschut dat ooit op een schip werd gemonteerd. Van de 2399 bemanningsleden vond in oktober 1944 de helft het zeemansgraf. Het oorlogsschip zou zijn gevonden op een kilometer diepte in de Sibuyanzee bij de Filipijnen. Via Twitter verstuurde de medeoprichter van Microsoft een foto van het vergane schip. Volgens hem is deze ontdekking een belangrijke mijlpaal in de marine-geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

'Octopus'

Paul Allen is eigenaar van het 126 meter lange onderzoeksschip Octopus, dat vaak wordt ingezet voor expedities, reddingsoperaties en zoektochten. Het schip van Duitse makelij staat op nummer 1 van de top 20 expeditie-jachten van Boat International.

Bronnen

www.theguardian.com

www.nu.nl

www.nd.nl

www.metronieuws.nl

Afbeelding

By Pb1791 (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine. Meer weten over dit prachtige magazine? Ja graag!


Meer lezen