Gouden Eeuw slagschip gevonden op de zeebodem

 In de Finse Golf hebben archeologen een grote vondst gedaan: een Nederlands oorlogsschip uit de achttiende eeuw lag vrijwel intact op de bodem. Hoewel men al tien jaar geleden op het schip stuitte, werd eind vorig jaar pas duidelijk dat het een Nederlands schip betrof uit de gemeente Medemblik.

In 2014 doken de eerste archeologen naar het schip, dat op 62 meter diepte ligt. Vermoedelijk is de 35 meter lange driemaster op een rots stukgeslagen en naar de bodem gezonken. De archeologen waren diep onder de indruk toen zij zagen dat door de diepte en het koude water het schip mooi bewaard was gebleven. Uit de bouwwijze merkten zij verder op dat het schip van omstreeks 1700 moest dateren.

Identificatie

Voordat verder onderzoek kon plaatsvinden, moest men eerst weten van welk land dit schip tot zijn erfgoed behoorde. De Finse archeologen hadden weinig succes bij deze zoektocht. Zij dachten eerst logischerwijs aan een Zweeds of Russisch schip, aangezien zij zwaar vochten om controle over de Finse wateren in deze periode tijdens de Grote Noordse Oorlog (1700-1721). De kans dat er een slagschip in die periode was gezonken, toen zoveel schepen op de wateren patrouilleerden was daarom groter. De Russen en de Zweden waren echter niet de eigenaars van het schip.

(Zie voor meer informatie over Nederland in de grote noordse oorlog het artikel op IsGeschiedenis).

‘We have found your ship!’

Een historicus uit Medemblik, genaamd Peter Swart, vond eind 2015 namelijk een zeekaart uit 1715 waaruit bleek dat er een scheepsramp had plaatsgevonden in de Finse Golf. Na onderzoek bleek dat maar één Nederlands oorlogschip dat jaar niet naar Noord-Holland terugkeerde. Er werd contact opgenomen met Finse archeologen over het missende schip, die een aantal dagen later enthousiast terugbelden: ‘we have found your ship!’

Vervolgonderzoek

Deze zomer zullen Finse duikers wederom afdalen naar het schip, om verdere indentificatie mogelijk te maken. Zij zullen bijvoorbeeld houtmonsters nemen om precies te kunnen zien hoe oud het schip is. Daarnaast verwacht men veel van het bestuderen van de spiegel ofwel de achterzijde van het schip.. Deze is namelijk versierd met ornamenten en de naam van het schip is hier in gegraveerd. 

Bronnen:

medemblik.nl, yes we have found your ship
n
l.wikipedia.org, Grote Noordse Oorlog
nu.nl, Nederlands oorlogsschip gevonden in de Finse Golf

Meer lezen

Tijdvakken

Landen