Geen foto

Gezonken WOII schip met waardevolle lading gevonden

De SSR heeft de gezonken boot The Port Nicholson gevonden.Het Amerikaanse bedrijf Sub Sea Research (SSR) heeft voor de kust van Massachusetts (USA) een Brits schip gelokaliseerd dat vermoedelijk een lading platina aan boord heeft ter waarde van drie miljoen dollar (ongeveer 2,3 miljoen euro). Het schip werd ontdekt door schattenjager Greg Brooks, een medewerker van SSR.

Het vaartuig, genaamd The Port Nicholson, zonk in 1942 na een aanval van een Duitse U-boot. Het schip zonk binnen zeven uur na geraakt te zijn door twee torpedo’s. De opdracht van The Port Nicholson was om de lading, die diende als betaling, naar Amerika te transporteren.

SSR ontdekte het schip al in 2008. In 2009 werd toestemming verkregen van het Amerikaanse gerechtshof om het schip te bergen en vanaf die tijd is men bezig met nader onderzoek op de site. In documenten staat beschreven dat het schip platina aan boord had toen het zonk en het heeft misschien ook nog koper en zink aan boord. Brooks beweert dat alles nog aan boord is. Sommige historici zijn echter zeer sceptisch. Voor hetzelfde geld is al het platina al opgedoken door andere bedrijven.

SSR heeft aan boord circa 30 kisten gevonden met staven puur metaal. Deze kunnen echter nog niet geborgen worden, omdat het schip ver van de kust ligt, op een plaats waar een sterke stroming staat en weinig zicht onder water is. Ook is het huidige materieel van SSR niet toereikend genoeg en bovendien hebben ze de omstandigheden van de site zwaar onderschat. Het voornemen is om in de loop van dit jaar opnieuw een poging te wagen om met het juiste materieel alsnog het metaal boven de waterspiegel te halen.

Bron: Msnbc.com

Meer lezen