Geen foto

Gezonken tanks uit de Tweede Wereldoorlog

Tanks uit Tweede Wereldoorlog in het kanaalMaritiem archeologen hebben onderzoek gedaan naar de tanks die tijdens D-Day op de bodem  van het Kanaal terecht zijn gekomen, om de voertuigen zo beter te kunnen conserveren.

Op de avond van 5 juni 1944 vertrok het Mark V landingsvaartuig richting Normandië. Onderweg kreeg het echter motorproblemen in het Kanaal en werd door de sleepboot HMS Jaunty vervolgens op sleeptouw genomen richting Portsmouth. Onderweg ging het echter mis. Het landingsvaartuig sloeg om en verloor zijn lading.

De HMS Jaunty schoot vervolgens op de naar boven gekeerde boog van het vaartuig om het te laten  zinken en daarmee niet de doorgang voor andere boten zou belemmeren die nog op weg waren naar de landingsstranden in Frankrijk. Niemand van de bemanning van het landingsvaartuig kwam om tijdens deze gebeurtenissen.

Het landingsvaartuig vervoerde twee Centaur CS IV tanks, twee bepantserde bulldozers, ontwikkeld om anti-tank objecten op de stranden te vernietigen, een jeep en ander militair materieel ter ondersteuning van de landingstroepen.

De verloren lading en het gezonken vaartuig liggen op twee vindplaatsen op zo’n 20 meter diepte en 6 km uit elkaar.

[bron BBC news]

Meer lezen