Dariusz

Mariusz Stepien en een gedeelte van zijn bijzondere vondst.

Cara Sulieman, Crown Office and Procurator Fiscal Services.

Zeldzame schat Schotse bronstijd gevonden door amateurarcheoloog

Amateurarcheoloog Mariusz Stepien heeft een van de meest spectaculaire vondsten uit de Schotse bronstijd ooit gevonden bij het plaatsje Peebles. De vondst dateert van de 10de of 9de eeuw voor Christus en bestaat onder andere uit een zwaard nog in zijn schede en een volledig paardentuig.

De vondst

Op 21 juni was Stepien op zoek naar bodemschatten in de Scottish Borders met zijn vrienden. De metaaldetector ging af en Stepien begon te graven. Tot zijn grote verbazing vond hij een zwaard, waarvan we nu weten dat deze ongeveer 3.000 jaar oud is. Aangezien zijn detector in het omliggende gebied maar bleef afgaan, besloot Stepien de Treasure Trove in te schakelen. Dit is een Schotse organisatie die archeologische opgravingen doet. “Van begin af aan voelde ik al dat dit iets spectaculairs zou kunnen zijn, dat ik zojuist een groot deel van de Schotse geschiedenis gevonden had. Ik was euforisch, bibberend van geluk,” aldus Stepien.


Wil je op de hoogte blijven van de meest interessante archeologische ontdekkingen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, en volg ons op Facebook, dan mis je niks!


Opgravingen

Zijn intuïtie bleek te kloppen. In drie weken tijd zouden de archeologen allerlei ringen en ornamenten, de wiel-as van een strijdwagen en een volledig intact paardentuig vinden. Zelfs het organisch materiaal van het paardentuig, het leer en hout, was in de grond bewaard gebleven. Archeologen kunnen nu voor het eerst zien hoe een Schots tuig uit de bronstijd werd vastgemaakt. Ook is er een ratelend hangertje gevonden, welke mogelijk aan het harnas gehangen werd. Het is voor het eerst dat een dergelijk hangertje in Schotland gevonden is en pas de tweede keer dat zoiets in Groot-Brittannië is aangetroffen.

Bekijk hier een 3D model van de plek van de opgravingen. (Bron: National Museums Scotland)

Nationaal belang

Volgens Emily Freeman van de Treasure Trove is dit een “vondst van nationale significantie. Er zijn maar weinig vondsten uit de bronstijd in Schotland opgegraven. Het was een geweldige kans voor ons, niet alleen om artefacten uit de bronstijd te bestuderen maar ook het organisch materiaal. Er moet nog veel werk verricht worden om de artefacten te beoordelen en vast te stellen waarom ze hier begraven zijn." Een groot stuk grond met de archeologische vondsten erin, is uit de bodem gehaald en in zijn geheel meegenomen naar de National Museums Collection Centre in Edinburgh, waar het verder zal worden uitgeplozen.

Bronnen: BBC, The Gaurdian.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


 

Meer lezen