Lidar technologie legt bloot dat de Witte weg van de Maya's Cobá verbond met nederzettingen in de buurt van Chichén Itzá

Onderzoekers ontdekten meer dan 8000 nederzettingen rondom de Witte Weg met behulp van LIDAR technologie.

Traci Ardren & Dominique Meyer, University of Miami

Witte weg van de Maya’s verbond bondgenoten van Cobá Rijk.

Onderzoekers van de universiteit van Miami hebben een groot aantal nederzettingen van de Maya’s blootgelegd. Ze deden onderzoek naar zogenaamde ‘witte weg’ die de Maya’s hebben aangelegd. Deze ontdekking toont volgens de onderzoekers aan dat het koninkrijk van Cobá zich aan het voorbereiden was op invasies vanuit het Chichén Itzá rijk.

Het onderzoek werd gedaan op het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Professor Traci Ardren, die het onderzoek leidde, was niet de eerste die onderzoek deed naar de Mayaweg. Ze was wel de eerste die gebruik maakte van LIDAR technologie, waarmee met behulp van laserstralen de hoogte en de dichtheid van objecten kan worden vastgesteld. In de archeologie wordt dit gebruikt om eeuwenoude ruïnes in dichtbeboste gebieden in kaart te brengen. De onderzoekers ontdekten met behulp van deze technologie meer dan 8000 ruïnes en fundamenten van gebouwen die diep in het oerwoud verborgen lagen.

Toepasselijke weg

Het onderzoek was gericht op de witte weg, die zo wordt genoemd omdat het gemaakt is van witgepleisterde stenen. De wetenschappers hoopten met behulp van de resultaten van het onderzoek beter in kaart te brengen waarom deze weg werd gebouwd. De witte weg werd waarschijnlijk aangelegd door K’awiil Ajaw, koningin van het Maya rijk van Cobá in de 7e eeuw voor Christus. Het onderzoeksteam kwam erachter dat de honderd kilometer lange weg niet recht was, maar door het oerwoud kronkelde en op die manier verschillende stadjes en nederzettingen met elkaar verbond. Deze nederzettingen bestonden al vóór de bouw van de weg.

Waarom werd de weg gebouwd?

De weg is gebouwd ten tijde van de opkomst van het Chichén Itzá rijk en net voor de ondergang van het Cobá rijk. Volgens de wetenschappers bevestigt deze data de theorie dat de weg gebouwd werd in opdracht van Koningin Ajaw om een nederzetting in de buurt van Chichén Itzá makkelijker te kunnen veroveren. De archeologen sluiten een andere mogelijkheid echter niet uit. De weg kan ook een rol hebben gespeeld in de verdediging van het Cobá Rijk. Door de weg konden soldaten zich makkelijker door de regio verplaatsen.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in Elsevier

Meer lezen