Credit FARES 2016

Maya 'snelwegen' gevonden in de jungle van Guatamala

Credit FARES 2016In de Jungle van Guatamala zijn de resten gevonden van een honderden kilometers lang netwerk van wegen. De oudste delen van het netwerk zouden uit 600 voor christus stammen. De wegen werden gevonden met behulp van scans.

De wegen werden gevonden in het gebied rondom El Mirador, diep in de oerwouden van Guatamala. El Mirador wordt gezien als de plek waar de Maya cultuur ontstaan is. In het gebied zou een van de grootste steden ter wereld gelegen hebben. El Mirador had een van de grootste piramides van Zuid-Amerika.

Wegennetwerk gevonden dankzij LIDAR

Al in de jaren '60 werden de eerste aanwijzingen voor een wegennetwerk in het gebied gevonden door de Britse Maya-expert Ian Graham. Dankzij LIDAR zijn nu meerdere delen van het netwerk in kaart gebracht. Met de LIDAR konden de archeologen makkelijker door het bladerdak van het oerwoud heen kijken, en de structuren op de bodem in kaart brengen. Niet onbelangrijk, omdat het gebied door de overheid van Guatamala is aangemerkt als beschermd natuurgebied en El Mirador zelf is UNESCO werelderfgoed.

Homogene samenleving dankzij wegennetwerk

Het wegennetwerk rond El Mirador zou volgens de archeologen kunnen wedijveren met het Romeinse wegennetwerk. De wegen zouden zijn gebruikt voor vervoer van goederen, mensen en legers. Op die manier kon er volgens de archeologen een homogene samenleving ontstaan.
Naast het uitgebreide wegennetwerk, werden met de LIDAR scans ook sporen van bebouwing in kaart gebracht.

Bro: via Seeker

Meer lezen
Landen
Thema's