Twee Maya-steden in Mexico ontdekt

Een Sloveens team van archeologen heeft in het zuidoosten van Mexico twee oude steden van de Maya ontdekt. Één van de twee steden was nog nooit gevonden. De ander bleek in de jaren ’70 al eens ontdekt te zijn, maar was daarna vergeten.

Verborgen in het regenwoud

De twee steden liggen vlak bij een aantal grote steden, maar wel midden in het beschermde regenwoud van het Calakmul natuurreservaat. Het onderzoek liep al sinds 2007. Met behulp van luchtfoto’s selecteerde het team locaties waar waarschijnlijk steden lagen. Daarna moest het team te voet de jungle in. Daar troffen de archeologen een tot nu toe onbekende stad aan. De archeologen die stad in kaart hadden gebracht, trokken ze verder. Zes kilometer van de eerste stad troffen ze een tweede aan. Dat bleek de stad Lagunita te zijn. Die stad was in de jaren ’70 al eens gevonden door archeologen, maar was daarna nooit meer onderzocht.

Tamchén

Het onderzoeksteam noemde de onbekende stad Tamchén. De stad bestaat uit een aantal grote gebouwen die rond pleinen zijn gegroepeerd. Ook lag er een tempelcommplex met drie tempels rond een binnenplaats en een grote pyramide.

Onbekende afbeeldingen

In beide steden werden ontdekkingen gedaan die veelbelovend zijn voor toekomstig onderzoek. Er werden spijkerkoppen met vormen die nog nooit in de Maya-gebied gevonden zijn. Daarnaast zijn ook op de altaren ook hiërogliefen in een oneven aantal kolommen gevonden. Op andere vindplaatsen was het aantal kolommen altijd even.

Unesco lijst

Het gebied waarin de twee steden zijn aangetroffen stond om de natuurlijke en culturele waarde al een tijd op een lijst van het UNESCO werelderfgoed.

Bronnen: www.zrc-sazu.si
             www.archeology.org

Meer lezen

Landen