Opgraving schip bij Vleuten

De Vleuten 3 na de ontdekking waarbij een deel van de constructie is schoongemaakt. Aan de linkerzijde is een opstaande rand te zien. Dit is de zogenaamde kim die de sterke verbinding vormde tussen het vlak en het boord. De boordgangen waren met houten pennen op deze rand bevestigd. De spanten zijn met houten pennen aan de vlakgangen geklonken.

Erfgoed gemeente Utrecht

Vroegmiddeleeuws schip opgegraven bij Vleuten

Bij Vleuten hebben archeologen de resten van een vroegmiddeleeuws schip gevonden. Het schip, heeft de naam Vleuten 3  gekregen.

Het schip werd al in 2016 ontdekt, maar omdat er toen geen mogelijkheden waren om het schip goed op te graven en te conserveren, werd het schip weer toegedekt. In de bodem waren de omstandigheden voor conservering beter.

Schip gebruikt als kade

Nu is het zo ver dat het wrak uitgegraven wordt. Al in 2016 werd duidelijk dat het niet om het hele wrak gaat. Het gaat om een deel van de romp van het schip, waarschijnlijk om de bodem en een aantal spanten van het schip. De resten staan op eikenhouten houten palen, wat er volgens de archeologen op wijst dat het schip is afgebroken en dat de overblijfselen hebben gediend als beschoeiing voor een kade. Later is de hele constructie uit elkaar gespoeld.

Onbekend scheepstype

Wat voor type schip het is, is nog niet helemaal bekend. Daarvoor moeten de resten eerst volledig worden uitgegraven. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een rivierschip, met een vlakke bodem. Zulke schepen hadden weinig diepgang en waren daarom geschikt voor gebruik op een bochtige rivier zoals Rijn, waar veel zandbanken lagen. Het schip doet daarmee denken aan Romeinse schepen die in de omgeving zijn gevonden.

Hout uit Duitsland

De houten resten zijn onderzocht op jaarringen, om te kijken hoe oud ze zijn. Daaruit bleek dat de houten palen afkomstig zijn uit de omgeving van Vleuten, het hout waarvan het schip gebouwd was, komt uit het Duitse Rijnland. Op basis van de jaarringen kon de leeftijd niet exact worden vastgesteld, maar waarschijnlijk is het hout voor het schip aan het begin van de negende eeuw gekapt. De datering van aardewerk dat rondom het schip is gevonden, bevestigt die datering. Dat maakt het schip bijzonder. Er zijn maar weinig scheepsvondsten uit deze tijd bekend.

Verder archeologisch onderzoek

De komende weken gaat het onderzoek naar het schip verder. De resten worden uitgegraven en naar een laboratorium gebracht, waar het hout verder onderzocht wordt. Op basis van dat onderzoek hopen de archeologen een reconstructie van het schip te kunnen maken.

Bezoek de opgraving!

Wie de opgraving wil bekijken, kan langskomen op vrijdag 5 april 2019. Van 14.00uur tot 17.00 uur staan archeologen klaar om je de opgraving te laten zien. Als je niet vies bent van een beetje modder ben je van harte welkom bij de opgraving. De opgraving is te bezoeken in het Maximapark in Utrecht, en ligt direct naast Het Lint en is het beste te voet of met de fiets te bereiken. De auto kan geparkeerd worden op de parkeerplaats bij de Utrechtseweg 4. Daarna daar is het ongeveer 15 minuten lopen over de Uilenboslaan richting het Lint en dan onder de Huis te Vleutenbaan door. Ook kan de opgraving via de Prinsenboslaan bereikt worden. Het kan modderig zijn, dus trek oude schoenen of laarzen aan!

Meer lezen