opgraving in De Meern

Stratenmakers leggen per ongeluk graven bloot in De Meern

opgraving in De MeernIn het centrum van De Meern hebben stratenmakers een oude begraafplaats blootgelegd. Bij werkzaamheden kwamen de resten van tientallen graven bloot te liggen, daarnaast werden resten van oudere bebouwing gevonden. Door de werkzaamheden zijn veel van de gevonden resten beschadigd geraakt. Daardoor is ook discussie ontstaan over de manier waarop de werkzaamheden zijn aangepakt.

De machinist van een graafmachine stuitte bij graafwerkzaamheden bij de Marekerk in het Utrechtse dorp per ongeluk op een grafzerk uit 1866. Bij nader onderzoek bleek dat er toen al meerdere graven waren blootgelegd. Daarom werden de werkzaamheden direct stilgelegd. Toen waren er echter al resten beschadigd. Veel van de opgegraven voorwerpen lagen in de ondiepe bovenlaag, waar normaliter weinig waardevols gevonden wordt.

Kritiek op de werkzaamheden

Dat wekte woede op bij lokale archeologen en historici en bewoners. Zij deden in het Algemeen Dagblad hun beklag over de onzorgvuldigheid waarmee de werkzaamheden werden aangepakt. Dat de graafplek na de vondst ook niet deugdelijk werd afgeschermd, waardoor de menselijke resten letterlijk voor het oprapen lagen, wekte boosheid op.

Onderzoek naar vondsten

Inmiddels zijn er hekken geplaatst en wordt er onderzoek gedaan naar de vondst. In eerste instantie had de gemeentelijke archeologische dienst de werkzaamheden goedgekeurd omdat er alleen in de verstoorde bovenlaag van 30 centimeter onder het maaiveld gegraven zou worden. Meestal wordt er zo ondiep niks gevonden. Dat er nu toch resten zijn gevonden, was dan ook een grote verrassing, aldus een gemeentewoordvoerder tegen het AD.

UPDATE: 

Uit een eerste onderzoek blijkt dat er geen schade is toegebracht aan de graven. 

Bron:

AD.nl: Botten van tientallen skeletten dduiken op bij graafwerk rond kerk in De Meern

AD.nl: Woede over beschadigen oude skeletten bij kerk De Meern

Afbeelding:

Door Ramon Vasconcellos (Eigen werk) [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons

Meer lezen