Archeologisch pronkstuk arriveert in Leidsche Rijn

Op 11 maart komt het schip De Meern I terug naar de Leidsche Rijn. Het schip dat dateert uit 150 na Chr. werd in 1997 bij toeval gevonden tijdens graafwerkzaamheden voor de stadsuitbreiding van de Leidsche Rijn. Na jaren van voorbereiding werd het schip in 2003 opgegraven en geborgen.


Conservering Romeins binnenvaartschip

Na de berging is het schip naar Lelystad gebracht waar het in het depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE)de afgelopen twaalf jaar werd geconserveerd. In het depot lag het schip in een speciaal daarvoor gebouwd conserveringsbassin. Tijdens de conservering is onder andere het water in het eeuwenoude hout vervangen door een kunstwas, dat op kaarsvet lijkt.


Archeologisch pronkstuk

Volgens de Rijksdienst is het schip een pronkstuk. Het 25 meter lange schip wijkt af van de meeste Romeinse vrachtschepen die zijn gevonden. Zo heeft het een omhoog lopende achtersteven waardoor de wendbaarheid van het schip zeer groot is. Daarnaast had het schip een kajuit met een keukentje en een klein slaapvertrek. De meubels, het gereedschap en de persoonlijke spullen van de schipper zijn bewaard gebleven. Daaruit blijkt dat het schip als gevolg van een ongeluk is vergaan. Het schip is daardoor een unieke tijdscapsule die veel vertelt over het dagelijks leven op een binnenvaartschip.

De Meern I komt in het nieuwe museum Castellum Hoge Woerd te liggen, op deze plek stond vroeger een Romeins fort.


nieuws.nl/algemeen
nu.nl/binnenland
dichtbij.nl

 

Meer lezen

Landen

Thema's