Unieke Romeinse bouwwerken gevonden in Verenigd Koninkrijk

De funderingen van de villa.

MAP Archaeological Practice

Unieke Romeinse bouwwerken gevonden in Verenigd Koninkrijk

In het noorden van Yorkshire in het Verenigd Koninkrijk is een aantal unieke Romeinse bouwwerken gevonden, waaronder een villa met een privébadhuis. Volgens onderzoekers is deze villa met een unieke inrichting de eerst ontdekte in zijn soort en waren de eigenaars waarschijnlijk van hoge status. Maar de archeologische vindplaats trok ook plunderaars aan, met vervelende gevolgen.

Tekst: Chayah Visser

Vermoedelijk is de villa gebouwd ergens gedurende de 1ste tot 3de eeuw na Christus. Tussen 77 en 228 n.Chr om preciezer te zijn, een periode waarin een groot gedeelte van Groot-Brittannië ferm onder het gezag van Rome stond. De voornaamste aanwijzing voor deze datering is het feit dat de villa zo ver in het noorden van Engeland is gevonden. Scarborough ligt op ruim 320 kilometer afstand van Londen, wat vroeger als Londinium dienstdeed als Romeinse regionale hoofdstad. De bouwer van de villa had blijkbaar genoeg vertrouwen in de stabiliteit van de regio om er een dergelijke constructie neer te zetten. Een preciezere datering zal nog uit verder onderzoek moeten blijken.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Uniek

De bouwwerken werden gevonden tijdens het vooronderzoek voor de bouw van een nieuw woningcomplex in Scarborough. Al met al heeft de vindplaats een grootte van twee tennisbanen. De villa bestaat uit een ronde ruimte omringd met vier kamers die daar naartoe leiden. Eén van de kamers is geïdentificeerd als privé-badhuis. Dit wijst erop dat de eigenaars van deze villa waarschijnlijk welvarend en van hoge status waren. Zo’n type villa is in het Verenigd Koninkrijk nooit eerder gevonden. Onderzoekers denken zelfs dat dit het eerste ontdekte exemplaar is uit heel het voormalig Romeinse Rijk.

De beste vakmensen

De onderzoekers zeggen dat de bouwwerken door de meest bekwame architecten uit Noord-Europa uit die tijd zijn ontworpen en gebouwd door de beste vakmensen. Tot nu toe hebben wetenschappers nog geen vergelijkbare constructies gevonden. De Romeinse villa ligt hier in het noorden van Engeland, waardoor hij destijds relatief ver van andere Romeinse centra lag. Archeologen onderzoeken nog wat hiervoor de reden is en wat voor functie de villa had. Mogelijk werd de villa gebruikt voor religieuze doeleinden of een herenclub.

Nationaal monument

Het bedrijf van het nieuw te bouwen woningcomplex (Keepmoat) wil niet bovenop de Romeinse vondst bouwen. In plaats daarvan zal er een ruimte overheen worden gebouwd, die open zal zijn voor publiek. Historic England wil het als nationaal monument aanwijzen.

Plunderaars

De ontdekking trekt ook plunderaars aan. Enkele dagen na de ontdekking van de Romeinse bouwwerken werd de vindplaats door vandalen beschadigd. Ze hadden metaaldetectors bij zich en beschadigden onder meer het hekwerk. Het is nog niet duidelijk of er iets is meegenomen. Keepmoat zet extra beveiliging in om de archeologische vindplaats te beschermen.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


 

Meer lezen