Weisenauhelm

Een röntgenscan van de gevonden helm

Restaura

Bijzondere vondst: Romeinse helm uit de eerste eeuw opgegraven in Nieuwegein

Op bedrijventerrein Het Klooster in Nieuwegein is een Romeinse helm gevonden uit de periode 50 tot 100 na Christus. Vorige zomer stuitten archeologen hier op een metalen voorwerp in de grond, maar het was lange tijd onduidelijk wat er precies lag. De grond waarin de helm begraven lag, is als één blok klei uit de grond gehaald om zo geen risico te lopen de helm te beschadigen. Na een röntgenscan van deze klei bleek dat het hier ging om een bijna 2.000 jaar oude helm van het type ‘Weisenau,’ waarmee veel Romeinse voetsoldaten tijdens de eerste eeuw na Christus waren uitgerust.

De helm zit nu nog in de klei. "Hij is helemaal in elkaar gedrukt. Hij ligt nu in een lab waar hij heel voorzichtig uit elkaar wordt gepeuterd" aldus archeoloog Roosje de Leeuwe in een interview met RTV Utrecht.

Overgangsritueel?

De vondst werd gedaan in een diepe kuil naast wat aardewerk. De Leeuwe: "Het is bijzonder als voorwerp maar vooral ook vanwege de context. In de Romeinse tijd was dit een buitengebied waar koeien stonden. En die grote kuilen waren waarschijnlijk drinkkuilen. Dus wat doen zo'n helm en twee gebroken potten in zo'n kuil? Dat is heel intrigerend. Dus wij denken dat het hier gaat om een ritueel. We denken dat het mogelijk is achtergelaten door een legionair die aan het einde van zijn diensttijd in het Romeinse leger zat en die dit heeft achtergelaten als een soort offer-vaten voor het einde van zijn diensttijd. Als een overgangsritueel."


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


De Weisenauhelm

Helmen van het type Weisenau (genoemd naar de gelijknamige wijk in Mainz, Duitsland, waar het meest intacte exemplaar van dit type is gevonden) waren in de eerste eeuw niet bepaald zeldzaam, maar toch worden ze niet heel vaak gevonden. Zo zijn er in Nederland pas negen min of meer intacte Weisenauhelmen gevonden. Ze werden meestal van ijzer gemaakt, maar soms ook met een koperlegering. De helm die bij Nieuwegein is gevonden mist zijn wangkleppen en een deel van de nekbescherming. Het is de bedoeling dat hij nu voorzichtig uit de klei gehaald wordt en vervolgens gerestaureerd. Na de restauratie wil men de helm beschikbaar stellen om tentoongesteld te worden. Dat kan echter nog wel even duren. Volgens De Leeuw zal de restauratie namelijk een “lange procedure” zijn.

Het Klooster

Bedrijventerrein Het Klooster is de afgelopen jaren een rijke archeologische vindplaats gebleken. Zo werden er begin 2017 de 6.000 jaar oude skeletten van een moeder en haar baby gevonden. Eind vorig jaar vond De Leeuw ook al een 900 jaar oud slagzwaard op het terrein.

Bronnen: De Digitale Stad Nieuwegein, RTV Utrecht, NOS.


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen