Oudste babygraf van Nederland

Oudste babygraf van Nederland opgegraven in Nieuwegein

Oudste babygraf van NederlandIn Nieuwegein hebben archeologen de 6000 jaar oude resten van een baby gevonden. Bijzonder, want het is het oudste babygraf dat in Nederland is gevonden. De ontdekking werd gedaan bij de opgravingen op het bedrijventerrein Het Klooster.

In 2015 troffen archeologen bij Nieuwegein skeletten uit de Swifterbantcultuur aan, waaronder dat van een jonge vrouw. Om de skeletten veilig te stellen, werd een groot deel van de klei rondom de skeletten mee uitgegraven. Het geheel werd in grote kisten naar Leiden gebracht, waar de klei laagje voor laagje werd onderzocht.

Gebogen arm

Daarbij merkten de archeologen dat een arm van de vrouw gebogen was. Merkwaardig, want in eerder gevonden graven van de Swifterbantcultuur waren de overledenen met gestrekte ledematen begraven. Later bleek dat de begraven vrouw een baby in haar rechterarm had. 

Oudste babygraf van NederlandVan de baby zijn de schedel, delen van de sleutelbeenderen, een pijpbeen en een deel van een kaak teruggevonden. Extra bijzonder is dat bij de kaak ook nog delen van het melkgebit zijn teruggevonden. Op basis van het melkgebit konden archeologen afleiden dat de baby zo'n 0 tot 6 maanden oud geworden is. De vondst van het botmateriaal van de baby is uniek. Meestal zijn de zachte botten van babies al vergaan. 

Swifterbantcultuur

De vondst kan nieuw inzicht geven in begrafenisrituelen van de Swifterbantcultuur. Over de manier van leven van deze prehistorische cultuur is veel bekend, maar over de manier waarop zij met de doden omgingen veel minder. Uit verder onderzoek moet blijken of de vrouw ook de moeder van de baby was en of zij ook uit de omgeving van Nieuwegein kwamen.

De opgravingen bij Het Klooster in Nieuwegein begonnen twee jaar geleden en hebben veel opgeleverd. Naast de skeletten troffen de archeologen ook veel voorwerpen aan.

Bron:

BAAC

Afbeeldingen: 

Foto: BAAC 

3D-reconstructie: Archeo3D

Meer lezen

Tijdvakken

Landen