Prehistorische skeletten komen uit de klei

Archeologen ontrafelden de geheimen van prehistorische skeletten die 6000jaar lang in de klei verborgen hadden gelegen op bedrijventerrein Het Klooster in Nieuwegein. Een half jaar geleden werden ze opgegraven en overgebracht naar een bedrijfshal in Leiden waar het verhaal van de Swifterbant-cultuur verder ontsluierd wordt.

Voorouderverering

De menselijke resten zijn, met klei en al, uit de grond gehaald met een vierkante bak van twee bij twee meter. De opgegraven grond bevatte maar liefst drie skeletten: een kind, een jongere van een jaar of vijftien en een volwassene. De skeletresten van het kind zijn inmiddels uit de klei gehaald. Van de jongere ontbreekt de schedel, op delen van het gebit na. Mogelijk is de schedel later uit het graf gehaald. Dat delen van het skelet uit het graf gehaald werden gebeurde vaker in de Swifterbantcultuur. Met een andere grote bak is het skelet van een vrouw met klei en al uit de grond gehaald. Ook hier ontbreekt een deel van het skelet, de linkerarm. Werden de meegenomen schedel en arm gebruikt bij voorouderverering?

Van jager-verzamelaar naar boer

Verder vonden de archeologen  veel scherven aardewerk, vuursteen en dierenbotten. De vondst van meer vis, edelhert en bever in het oostelijk deel tegenover  relatief veel varkens- en schapenbotten in het westelijk deel laat de overgangsperiode zien van jager- verzamelaar naar boer. Deze overgang is heel kenmerkend voor de Swifterbantcultuur.

www.ad.nl/utrecht/

Meer lezen
Tijdvakken
Landen