Triomfwagen

De triomfwagen, nog deels bedekt met steen

Archeologisch Park Pompeï

2.000 jaar oude Romeinse triomfwagen opgegraven bij Pompeï

Archeologen hebben een triomfwagen gevonden tijdens opgravingen in een grote villa in Civita Giuliana, ongeveer 700 meter ten noordwesten van Pompeï. Deze uitzonderlijke vondst werd gedaan tijdens een onderzoek naar illegale operaties van erfgoeddieven, die actief waren in de regio.

De triomfwagen is gevonden in de buurt van oude Romeinse stallen waar in 2018 drie paardenskeletten gevonden zijn. Het hout van de wagen is inmiddels versteend of weggerot, maar de ijzeren componenten met bronzen en tinnen versieringen zijn nog grotendeels intact. De versieringen bestaan uit afbeeldingen van mannen en vrouwen in erotische taferelen.

Eerste van zijn soort

De archeologen menen dat er nog niet eerder een dergelijke vondst gedaan is in Italië. Vermoedelijk gaat het hier namelijk om een pilentum. Dit is een wagen die niet gebruikt werd voor transport of landbouw (zoals de meeste wagens toen), maar alleen voor ceremoniële gelegenheden zoals feesten, parades of bruiloften. De pilentum kenden we voorheen alleen uit schriftelijke bronnen. Professor Eric Poehler, een auteur en expert op het gebied van archeologie en transport in Pompeï, vertelde in een interview met NPR waarin hij de triomfwagen met moderne auto’s vergeleek: “Veel van de voertuigen waarover ik geschreven heb, zijn standaard stationwagens of voertuigen om je kinderen naar voetbal te brengen. Dit is een Lamborghini. Dit is echt een luxewagen.”


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Goed bewaard

Dat de triomfwagen zo goed bewaard is gebleven, is te danken aan het feit dat hij zich in een portico bevond tijdens de uitbarsting van de Vesuvius. Een portico is een verhoogd overdekt terras of portiek, dat naar de ingang van een gebouw leidt. Dit bouwelement kwam vroeger vaak voor bij Romeinse villa’s en tempels. Tijdens de uitbarsting van de Vesuvius zijn het dak en de muren van dit portico door het gewicht van vulkanisch as ingezakt, waardoor deze een soort stenen cocon om de wagen heen vormden.

Illegale tunnels

De afgelopen jaren hebben erfgoeddieven herhaaldelijk illegale tunnels gegraven aan beide zijde van de villa in Civita Giuliana. Het Archeologische Park van Pompeï en het Openbaar Ministerie van Torre Annunziata werken daarom samen om deze tunnels op te sporen en de aangebrachte schade op te nemen en te herstellen. Tijdens het zoeken naar deze tunnels stuitte men op de triomfwagen.

“Dit is een uitzonderlijke ontdekking, die onze kennis over de wereld van de klassieke oudheid vergroot” liet archeoloog en hoofd van de opgravingen Massimo Osanna weten in een verklaring. Overigens is de villa in Civita Giuliana in de loop der jaren een rijke bron aan archeologische opgravingen geweest. Eind november 2020 werden bijvoorbeeld ook al versteende lichaamsresten gevonden, waarschijnlijk van een meester en een slaaf.

Meer weten? Bekijk hier de beelden van de opgraving.

Bronnen: Archeologisch Park Pompeï, NPR


Archeologie Online is van de makers van Archeologie Magazine, meer weten over dit prachtige magazine? Klik hier!


Meer lezen