‘Uitzonderlijk veel’ onthoofde skeletten gevonden op Romeinse begraafplaats in Engeland

Opgravingen bij Knobb's Farm.

Dave Webb, Cambridge Archaeological Unit.

‘Uitzonderlijk veel’ onthoofde skeletten gevonden op Romeinse begraafplaats in Engeland

In het Verenigd Koninkrijk zijn 17 onthoofde skeletten uit de 3e eeuw aangetroffen. De skeletten komen uit drie kleine Romeinse begraafplaatsen bij Knobb’s Farm in Somersham, Cambridgeshire. Hier was indertijd een boerennederzetting die voorzag in de behoeftes van Romeinse militairen. De onthoofdingen waren waarschijnlijk Romeinse militaire executies, maar het zijn er ongebruikelijk veel.

De opgravingen bij Knobb’s Farm werden tussen 2001 en 2010 gedaan door archeologen van Cambridge University en nu is het onderzoek gepubliceerd. Hier lag tijdens de Romeinse Tijd in Brittannië (43-410 n.Chr.) een boerennederzetting. De nederzetting was onderdeel van een netwerk van militaire boerderijen die op een kilometer van elkaar af lagen. Deze boerderijen voorzagen in de Romeinse militairen van voedsel.

Opgravingen

Ten zuidwesten van de Romeinse boerennederzetting zijn drie kleine begraafplaatsen ontdekt, met daarin 52 skeletten. Van deze lichamen bleken er maar liefst 17 skeletten onthoofd, oftewel 33% van het totaal. Volgens archeologe Isabel Lisboa is dit aantal ‘uitzonderlijk hoog’ voor een begraafplaats Romeins Brittannië. Bij eerdere soortgelijke opgravingen was namelijk hoogstens 6% van de overledenen op deze manier gedood.

Bij de executies werd geen onderscheid van geslacht gemaakt; het waren acht vrouwen en negen mannen, van tussen de 25 en 45 jaar. Uit DNA-onderzoek bleek dat de begraven personen geen familie waren. Mogelijk waren ze hulpkrachten in het leger. Tenminste twee zijn van Schotse of Ierse komaf en één persoon komt uit de Alpen.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


Geen waardige begrafenis

De geëxecuteerde personen werd geen waardige begrafenis gegund. Ze werden slordig begraven in afzonderlijke graven. De hoofden lagen bij de voeten in het graf en de graven waren in slechte staat. Ook tonen meerdere skeletten sneden en andere sporen van zware mishandeling. Zo werd een oudere vrouw vlak voor haar dood gemarteld of direct na haar dood verminkt. Haar lichaam werd met het gezicht naar beneden gevonden.

Straffen

Na de Crisis van de derde eeuw werd het Romeinse Rijk steeds instabieler. In de 3e eeuw verdubbelde het aantal zware misdaden en in de 4e eeuw was dit cijfer zelfs verviervoudigd. Om dit tegen te gaan, werden gerechtelijke straffen bruter. Hierbij nam het Romeinse leger uitvoering van de straffen en het opleggen van de Romeinse wet voor een belangrijk deel voor haar rekening. Volgens de onderzoekers kan dit mogelijk verklaren waarom er zoveel geëxecuteerde lichamen zijn gevonden bij Knobb’s Farm. Aangezien dit een Romeinse militaire nederzetting was, werden de wetten hier namelijk een stuk strenger afgedwongen, waarbij ook zwaardere straffen zouden zijn gebruikt.


ARCHEOLOGIE ONLINE IS VAN DE MAKERS VAN ARCHEOLOGIE MAGAZINE, MEER WETEN OVER DIT PRACHTIGE MAGAZINE? KLIK HIER!


 

Meer lezen